Stiri

Reuters: Un studiu arată că mineritul litiului scufundă încet platoul de sare Atacama din Chile

3
min
26/8/2024

Salina Atacama din Chile se scufundă cu o rată de 1 până la 2 centimetri (0,4 până la 0,8 inci) pe an din cauza extracției de saramură de litiu, conform unui studiu realizat de Universitatea din Chile, scrie Reuters.

Studiul a utilizat date din satelit colectate între 2020 și 2023 pentru a verifica deformările din scoarța terestră. Acesta a fost publicat în revista IEEE Transactions on Geoscience and Remote Sensing.

Francisco Delgado, cercetător la Departamentul de Geologie al Universității din Chile și autor principal al raportului, a declarat că zona de scufundare se află în partea de sud-vest a salinei, unde operează minerii de litiu, scrie Reuters.

„Nu este întregul platou salin”, a spus Delgado, adăugând că zona coincide cu părțile în care «companiile fac cea mai mare parte a pompării sau cea mai intensă pompare».

În raportul său, Delgado a afirmat că pomparea saramurii bogate în litiu are loc într-un ritm mai rapid decât reîncărcarea acviferelor, ducând la subsidență sau la mișcarea verticală descendentă a suprafeței Pământului.

„Subsidențele datorate modificărilor ireversibile ale permeabilității pot fi o problemă foarte gravă”, a declarat Delgado, adăugând că zona măsoară aproximativ 8 km (5 mile) de la nord la sud și 5 km (3 mile) de la est la vest.

Datele au fost obținute de constelația de sateliți SAOCOM-1 a Comisiei Naționale pentru Studii Spațiale din Argentina, cu ajutorul radarului interferometric cu deschidere sintetică.

Reuters: Un studiu arată că mineritul litiului scufundă încet platoul de sare Atacama din Chile

Chile, al doilea mare producător mondial de litiu, extrage metalul ușor din salina Atacama, care are una dintre cele mai mari rezerve de litiu din lume.

Metalul, esențial pentru vehiculele electrice, baterii și tranziția energetică, este obținut prin evaporare, 90% din apă fiind pierdută în atmosferă.

Comunitățile indigene din Atacama se tem că mineritul ar putea epuiza apa dulce rară și saramura bogată în litiu, reducând astfel disponibilitatea acesteia pentru oameni și animale sălbatice.

Autoritățile de mediu au acuzat SQM și Albemarle, cei doi producători de litiu din Chile, de posibile nereguli în ceea ce privește extracția saramurii. Acestea intenționează să treacă la extracția directă a litiului (DLE).

DLE promite să fie mai durabilă prin reinjectarea apei subterane după extragerea litiului, însă tehnologia este încă în faza de testare.

SQM din Chile a încheiat recent un parteneriat cu gigantul de stat al cuprului Codelco, în contextul în care țara își propune să își extindă producția de litiu.