Solutii

Mecanism pentru protejarea femierilor care au culturile afectate de secetă

2
min
18/7/2024

Ministerul Agriculturii va pune la punct un sistem de asigurare la secetă pentru protecția proprietarilor de culturi

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, intenționează să implementeze un mecanism de asigurare împotriva secetei pentru cele 6,7 milioane de hectare de culturi de toamnă și primăvară. În prezent, sunt în desfășurare discuții cu reprezentanții Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) și cu firmele de asigurări pentru a finaliza detaliile acestui proiect.

Mecanismul de asigurare împotriva secetei pentru culturile de toamnă și primăvară: Discuții între Ministerul Agriculturii și ASF

„Suntem în discuții cu ASF pentru a crea un proiect care să permită activarea unui mecanism de asigurare a culturilor de toamnă și primăvară împotriva secetei. Practic, statul va asigura aceste culturi. Din cele 45 de milioane de euro necesare, 3% vor proveni din subvențiile APIA, reținute de la fermieri, iar aproximativ 17 milioane de euro vor fi accesate de la Comisia Europeană. Diferența va fi acoperită din bugetul de stat pentru a asigura cele 6,7 milioane de hectare", a declarat Florin Barbu pentru AGERPRES, informație preluată de economica.net.

Mecanism funcțional din august

El a subliniat că dorește ca mecanismul să fie funcțional începând cu luna august, pentru a acoperi culturile din acest an și pe cele din 2025. "Vrem să finalizăm discuțiile cu ASF astfel încât să avem acest mecanism operațional în august, pentru a asigura culturile pe tot anul 2025. Am solicitat firmelor de asigurări un procent de despăgubire între 3.000 și 3.500 lei pe hectar în caz de secetă, ceea ce ar reduce presiunea pe buget. În prezent, alocăm între 500 și 600 de milioane de euro, ceea ce ar acoperi costurile pentru 10 ani. Cred că este un mecanism eficient și sustenabil", a adăugat Barbu.

Progrese și detalii suplimentare

Ministrul a menționat că a avut loc o primă analiză cu reprezentanții ASF și cu cei ai firmelor de asigurări, dar mai sunt necesare unele ajustări. "Suma va fi licitată de Ministerul Agriculturii, iar culturile declarate în APIA, prin IACS, vor fi asigurate. Procentul de 3% din subvențiile APIA și cei 17 milioane de euro de la Comisia Europeană vor acoperi riscurile de secetă", a explicat el.

Florin Barbu a adăugat că fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 și 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an. Suprafața afectată până în prezent este de aproape două milioane de hectare de porumb și floarea-soarelui și de 100.000 de hectare de grâu și rapiță. Fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor se ridică la între 500 și 600 de milioane de euro.