Stiri

Miliarde de kilograme de deșeuri ajung incorect la gunoi

3
min
10/5/2024

Deșeuri electrice de mici dimensiuni, cum ar fi becuri și neoanele, ajung să fie debarasate împreună cu deșeurile menajere

Conform Monitorului Global al Deșeurilor Electronice din 2024, echipamentele electrice mici, precum camerele video, jucăriile, cuptoarele cu microunde și țigările electronice, reprezintă categoria cu cea mai mare pondere în totalul deșeurilor electronice din lume, constituind 20 de miliarde de kg în 2022, aproximativ o treime din totalul deșeurilor, potrivit focus.energetic.ro.

În 2022, s-a estimat că 14 miliarde de kg de deșeuri electronice au fost aruncate necorespunzător, la groapa de gunoi, alături de alte deșeuri menajere, mai ales în țările cu venituri mari și medii. Din păcate, deșeurile electrice de dimensiuni mici, cum ar fi becurile și neoanele, ajung să fie eliminate împreună cu deșeurile menajere.

ECOTIC este organizația din România parteneră în cadrul proiectului ECOSWEEE, finanțat parțial de Comisia Europeană prin programul LIFE și coordonat de WEEE Forum. Proiectul își propune să testeze diferite metode de stimulare pentru creșterea ratei de colectare a deșeurilor electrice mici și a bateriilor portabile.

Proiecte pilot în 12 țări

21 de proiecte-pilot vor fi dezvoltate în 12 țări pentru a testa eficacitatea diferitelor stimulente, inclusiv sisteme de garanție-returnare, plată directă, utilizarea platformelor e-Commerce, eco-contribuție vizibilă și alte stimulente financiare. Proiectul va elabora recomandări de politică care vor fi utilizate pentru evaluarea noii directive europene privind deșeurile de echipamente electrice și electronice și regulamentul propus privind bateriile. În cadrul acestui proiect, ECOTIC a realizat un studiu în octombrie 2023, pe un eșantion de 1.500 de persoane, pentru a afla nivelul de conștientizare și de acțiune a populației în ceea ce privește debarasarea corectă a deșeurilor electronice mici, în special a telefoanelor mobile, tabletelor și laptopurilor, precum și a bateriilor uzate, folosind metoda CAWI.

Întrebați despre acțiunile lor pentru a trăi într-un mod prietenos cu mediul înconjurător, 31% din respondenți au confirmat că întreprind acțiuni concrete în acest sens. În ciuda faptului că obligația afișării contribuției de timbru verde este în vigoare de ani buni în România, doar 41% sunt conștienți că în prețul produsului este inclus costul de colectare și reciclare a produselor electrice și electronice. Totodată, 52% consideră important să predea spre reciclare aparatele mici și bateriile portabile uzate.

Problemele identificate

Predarea deșeurilor electronice și a bateriilor uzate rămâne o problemă. Obiceiul de a păstra electronicele mici nefolosite în casă este confirmat de 41% dintre respondenți, iar 29% au aceeași practică și în cazul bateriilor uzate. Doar 16% cunosc opțiunile concrete de debarasare a bateriilor uzate și 10% în cazul deșeurilor de echipamente electrice. Mulți nu sunt familiarizați cu opțiunea de predare a electronicelor mici la magazinele de profil, atât cele de mici, cât și cele de mari dimensiuni, dar 64% ar găsi accesarea acestor soluții ușor de realizat.

11% dintre respondenți nu se debarasează corect de bateriile portabile uzate, iar majoritatea celor care nu o fac sunt sub 30 de ani. Principalele motive invocate sunt lipsa punctelor de colectare/recipiente ușor accesibile, menționate de 41% dintre aceștia, și lipsa de informații în acest sens, menționată de 27%.

Invocă lipsa punctelor de colectare

Doar 20% știu că primăria și serviciile de salubritate din localitatea lor se ocupă de colectarea echipamentelor electronice mici, iar doar 46% au încredere că acestea vor fi reciclate corespunzător.

21% dintre persoane își înlocuiesc telefonul mobil chiar dacă este funcțional, iar dintre aceștia, 50% îl păstrează ca rezervă, 40% menționează datele pe care le conține, iar 29% invocă lipsa punctelor de colectare. Opțiunile sunt similare și în cazul laptopurilor, unde 48% dintre români păstrează laptopul vechi, majoritatea pentru a-și păstra datele, și 25% invocă lipsa punctelor de colectare ușor accesibile. Doar 29% optează pentru predarea pentru reutilizare.

Sursa foto: Adevarul.ro