Stiri

Ministerul Energiei: Proiectul Hidrocentralei Porțile de Fier III necesită dezbatere majoră din cauza impactului potențial asupra mediului şi navigabilității

1
min
24/5/2024

Controverse între România și Serbia cu privire la amenajarea hidroenergetică a Dunării.

Ministerul Energiei din România a reacționat la anunțul Guvernului de la Belgrad privind formarea unor grupuri de lucru româno-sârbe pentru construirea unei noi hidrocentrale pe Dunăre, Porțile de Fier 3. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că un astfel de proiect necesită dezbateri ample, având în vedere impactul semnificativ asupra mediului și navigabilității, conform hotnews.ro.

Un comunicat al Ministerului Minelor și Energiei din Serbia din 20 mai menționează o întâlnire între ministrul Dubravka Djedovic Handanovic și ambasadoarea României în Serbia, Silvia Dovidoja, unde au discutat despre proiectele comune din sectorul energetic, inclusiv hidrocentrala Porțile de Fier 3, pe care Serbia o consideră de importanță majoră după finalizarea studiului preliminar de fezabilitate.

Nu există un grup de lucru

Cu toate acestea, Ministerul Energiei din România a precizat că nu există un grup de lucru comun referitor la acest proiect. La începutul anului 2024, ministrul Sebastian Burduja și omologul său sârb au discutat despre exploatarea potențialului hidroenergetic al Dunării și despre intenția Serbiei de a construi o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj la Porțile de Fier III. România a subliniat necesitatea unei comunicări proactive și cooperări strânse, având în vedere consecințele asupra mediului și navigabilității.

În domeniul gazelor naturale, proiectul de interconectare a sistemelor de transport din România și Serbia va asigura conexiunea dintre conducta BRUA și Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia, cu o conductă de 85,56 km pe teritoriul României.

50 de ani de cooperare

Sebastian Burduja a declarat că este esențială cooperarea cu Serbia, menționând succesul de peste 50 de ani în operarea comună a amenajărilor hidroenergetice și de navigație, precum Porțile de Fier I și II. El a subliniat necesitatea intensificării dialogului și a obținerii acordului României înainte de începerea oricărui proiect nou.

În concluzie, deși ideea unei noi hidrocentrale pe Dunăre reapare periodic, specialiștii avertizează asupra costurilor uriașe, impactului negativ asupra mediului și navigabilității, precum și a reducerii producției de energie la hidrocentralele existente, Porțile de Fier 1 și 2. Porțile de Fier 1, cea mai mare hidrocentrală din România, are o putere instalată de 2.160 MW, iar Porțile de Fier 2 are 500 MW.

Sursa Foto: Masezdromaderi | Dreamstime.com