Solutii

Ministrul Mediului: Comercianții nu vor mai plăti sacii pentru ambalaje în Sistemul Garanție-Returnare

2
min
2/7/2024

O nouă metodologie pentru calculul tarifelor va fi pusă în consultare publică, iar echipamentele de colectare vor beneficia de sprijin financiar pentru a reduce povara asupra micilor comercianți

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat  că se caută soluții pentru ca comercianții să nu mai fie nevoiți să plătească sacii în care colectează ambalajele prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR), conform Agerpres.

În urma plângerilor venite din partea mai multor comercianți, care afirmă că sacii folosiți pentru colectarea ambalajelor sunt mai scumpi decât alți saci disponibili pe piață, Fechet a explicat că va fi publicată pentru consultare o nouă metodologie de calcul a tarifului de gestionare.

„Am cerut celor de la Returo să modifice metodologia de calculare a tarifului, astfel încât comercianții să nu mai plătească sacii returnați cu materiale reciclabile. O nouă metodologie a fost deja trimisă la minister și va fi pusă în consultare publică astăzi. Aceasta nu va mai permite plata acestor saci, o problemă care mi-a fost semnalată de la început și care m-a deranjat personal. Mulți comercianți mi-au spus că sacii pe care trebuie să-i cumpere sunt nu doar necesari, dar și foarte scumpi”, a precizat Fechet.

Ministrul a menționat, de asemenea, că se desfășoară acțiuni pentru a sprijini comercianții în achiziționarea echipamentelor pentru colectarea ambalajelor în SGR.

Referind-se la costurile echipamentelor de colectare, care pornesc de la 15.000 de euro, Fechet a subliniat necesitatea de a identifica rapid o schemă de ajutor de stat pentru micii comercianți.

„Cel mai ieftin echipament costă 15.000 de euro, o sumă semnificativă. Cred că trebuie să găsim rapid o schemă de ajutor de stat pentru micii comercianți, pentru a acoperi o parte din costuri în limita pragului de minimis. Am discutat și cu Returo, compania care administrează Sistemul de Garanție-Returnare, despre posibilitatea ca ei să achiziționeze și să instaleze unele echipamente. Pe termen lung, soluția este colectarea automată în cât mai multe puncte”, a adăugat ministrul.

El a insistat că echipamentele respective trebuie amplasate cât mai aproape de magazine, respectând astfel principiul accesibilității.

„Vom decide astăzi, la minister, dacă implicăm și primăriile. Consider că aceste aparate trebuie să fie aproape de punctele de colectare. Dacă facem cumpărături la magazin, ar trebui să putem returna ambalajele tot acolo. În mediul rural, de exemplu, primăria poate fi la mare distanță de magazinele din sat, ceea ce face dificil accesul, mai ales pentru persoanele în vârstă”, a mai spus Fechet.