Life Style

Ministrul Mediului: SGR furnizează suficientă materie primă, contribuind și la balanța comercială a României

2
min
31/5/2024

Cantitate uriașă de peturi recuperată de la debutul programului de reciclare SGR

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că peste jumătate de miliard de PET-uri, doze și sticle au fost recuperate până acum prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR). „SGR este pe drumul cel bun, atingem țintele și indicatorii stabiliți,” a declarat Fechet, potrivit digi24.ro.

Mircea Fechet a menționat că în această lună a fost deschis al patrulea centru RetuRo în Otopeni, lângă București, alături de cele din Cluj, Timiș și Brașov. Primul centru din Moldova urmează să fie deschis la Bacău. „Aceste centre de colectare și sortare necesită investiții mari și creează sute de locuri de muncă,” a adăugat ministrul.

Creștere semnificativă

În luna decembrie au fost colectate 30.000 de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, iar în luna ianuarie 2 milioane. „Deși există îngrijorări legate de viabilitatea Sistemului Garanție-Returnare, am recuperat deja peste jumătate de miliard de PET-uri, doze și sticle. Luna aceasta estimăm să depășim pragul de 200 de milioane, ceea ce demonstrează că SGR este pe drumul cel bun. Este evident că sunt tot mai puține PET-uri aruncate în natură,” a spus Fechet.

Ministrul a subliniat și faptul că SGR furnizează suficientă materie primă, eliminând necesitatea importurilor. „În 2020, când am vizitat o fabrică de reciclare din Buzău, am văzut baloți de PET-uri din Australia, Germania și Marea Britanie. Astăzi, nu mai avem nevoie de importuri. SGR furnizează suficientă materie primă, contribuind și la balanța comercială a României,” a explicat Fechet.

Anunțuri importante

Pe de altă parte, Mircea Fechet a anunţat că au fost adoptate în Guvern acte normative referitoare la SGR, Programul Rabla pentru utilaje agricole şi Sistemul de monitorizare video a pădurilor. „În ceea ce privește Sistemul Garanţie-Returnare, am decis astăzi să permitem comercializarea produselor care se află încă pe rafturile magazinelor din România şi care, fiind fabricate înainte de 1 ianuarie 2024, nu poartă logo-ul SGR-ului. Producătorii ar fi fost puşi în situaţia de a retrage de pe rafturi aceste băuturi, însă, având în vedere că ele sunt în termenul de valabilitate - precum băuturile spirtoase şi vinurile care se pot comercializa ani de zile după data fabricației - am considerat că nu este necesar un astfel de efort. Retragerea acestor produse de pe rafturi și reetichetarea lor ar fi fost costisitoare. Nu dorim în niciun fel prin Sistemul Garanţie-Returnare să afectăm mediul de afaceri, fie că discutăm despre producători, fie că discutăm despre comercianți”, a explicat ministrul Mediului.