Stiri

Primul tren electric chinezesc va circula pe rutele Bucureşti - Braşov – Constanţa

1
min
16/9/2024

România se pregătește să lanseze primul tren electric de fabricație chineză pe rețelele sale feroviare.

Trenul este în faza finală de certificare și autorizare, urmând ca în scurt timp să circule pe traseele București - Brașov -Constanța. Informația a fost confirmată de directorul general al Astra Vagoane Călători, în cadrul conferinței "România, din nou pe șine - Investiții și decizii rapide pentru transportul feroviar", organizată de Antena 3 CNN și Income Magazine, conform Antena 3.

Marian Mihail Călin, directorul general al Astra Vagoane Călători, a declarat că trenul este deja prezent în România și a trecut în proporție de 80-90% prin procesul de certificare. În continuare, va fi verificată compatibilitatea acestuia cu normele naționale și infrastructura feroviară, după care se va aplica pentru autorizația de tip, necesară pentru introducerea unui nou model de vehicul pe piață.

Viteză maximă de 160 de kilometri la oră

Trenul, produs de o companie chineză, poate atinge viteza maximă de 160 km/h și este proiectat să îndeplinească cele mai înalte standarde de siguranță și confort pentru pasageri. De asemenea, Astra Vagoane Călători joacă un rol crucial în modernizarea transportului public urban, livrând peste 200 de tramvaie noi în întreaga țară în mai puțin de doi ani.

Conform afirmațiilor lui Marian Mihail Călin, din decembrie 2022 și până în prezent, Astra Arad a livrat 97 de tramvaie din contractul de 100 semnat cu Primăria București. În plus, alte aproximativ 100 de tramvaie au fost livrate în orașe importante precum Arad, Cluj-Napoca,Timișoara, Brăila și Galați. Aceste tramvaie sunt echipate cu sisteme moderne de tracțiune, motoare asincrone și invertoare, toate produse în România, în colaborare cu o altă firmă din grupul Astra.

Aceste investiții reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea transportului feroviar din România, un sector esențial pentru economia țării.