Stiri

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Șapte râuri din România au secat; alertă posibilă pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă dacă Dunărea continuă să scadă

2
min
8/9/2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a abordat recent situația râurilor din România, menționând că șapte râuri au secat în contextul unei secete prelungite și al unor episoade de caniculă. Fechet a explicat că fenomenul secării râurilor este parțial natural, dar a recunoscut că estul României, în special bazinul hidrografic Prut-Bârlad, este afectat mai grav.

"Seceta prelungită și canicula contribuie la secarea unor cursuri de apă, dar problema devine mai serioasă în zonele cele mai afectate, precum estul țării. Totuși, nu ar trebui să ne îngrijorăm excesiv," a declarat Fechet în cadrul unei emisiuni la DCNews TV.

Ministrul a subliniat importanța monitorizării rezervei de apă în România. În prezent, gradul de umplere al celor 39 de acumulări hidrotehnice monitorizate este de aproximativ 73%, echivalentul a peste 3 miliarde de metri cubi de apă. Deși există o tendință de scădere a rezervelor, se așteaptă ca precipitațiile din a doua jumătate a lunii septembrie să îmbunătățească situația. Totodată, Fechet a menționat că estul țării are un procent de înmagazinare de doar 50% în bazinul hidrografic Prut-Bârlad.

În ceea ce privește Dunărea, ministrul a indicat că debitul este în prezent de 2.300 de metri cubi pe secundă, cu o tendință de scădere estimată pentru următoarea săptămână. Fechet a asigurat că, deși există o posibilitate de alertă pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă dacă nivelul Dunării continuă să scadă, România este încă departe de atingerea pragului de restricție. "În acest moment, mai avem o limită de 48 de centimetri înainte de a ajunge la treapta de alertă," a adăugat Fechet.