Stiri

Mircea Fechet anunță revoluția reciclării pe plajele din Mamaia Nord

2
min
27/6/2024

Primul echipament de colectare a ambalajelor SGR pe plaja Zanzibar din Mamaia Nord. În total, nouă astfel de echipamente vor fi instalate pe plaje și Delta Dunării

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a inaugurat miercuri 26 iunie primul echipament de colectare a ambalajelor SGR (Sistem Garanție-Returnare) pe plaja Zanzibar din Mamaia Nord, marcând o etapă importantă în eforturile de protejare a mediului. Acest proiect, denumit EcoWave, reprezintă un pas esențial în revoluția reciclării la nivel național.

Fechet a subliniat importanța colaborării dintre FEPRA, Asociația Planeta Verde și un mic comerciant local, care contribuie la îmbunătățirea confortului turiștilor și sprijină cetățenii. În total, nouă astfel de echipamente vor fi instalate pe plaje, inclusiv unul în Rezervația Delta Dunării.

"Ne concentrăm pe găsirea soluțiilor de finanțare pentru micii comercianți, care se confruntă cu dificultăți de adaptare, în special în zonele rurale," a declarat Fechet. În acest sens, Garda Naţională de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului vor demara controale tematice în fiecare județ pentru a asigura respectarea normelor.

În această minivacanță, a fost stabilit un nou record, cu peste 14 milioane de ambalaje colectate într-o singură zi, iar prognoza pentru următoarele săptămâni este depășirea pragului de 1 miliard de ambalaje colectate în cadrul sistemului garanție-returnare, prevenind astfel poluarea mediului.

Industria reciclării din România funcționează la capacitate maximă cu materii prime locale, iar noi investiții și locuri de muncă verzi sunt create săptămânal. Pe 15 iulie, se va inaugura un nou centru de sortare și numărare în Bacău, urmat de cele din Craiova și Constanța, unde există deja un centru temporar.

Fechet a solicitat celor de la RetuRO să elaboreze o metodologie nouă pentru calcularea tarifelor de gestionare, aflată acum în consultare publică, pentru a scuti comercianții de la plata sacilor returnați cu materiale reciclabile. De asemenea, se caută soluții pentru implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru micii comercianți, pentru a susține costurile echipamentelor necesare colectării automate.

Cu aceste măsuri, Fechet speră ca RetuRO să se implice activ în achiziționarea și instalarea echipamentelor de colectare, asigurând un suport adecvat pentru colectarea automată în cât mai multe puncte din țară.

Sursă Foto: Facebook Mircea Fechet