Life Style

Monitorizarea permanentă a aerului la depozitele de deșeuri: datele vor fi accesibile publicului în timp real

1
min
22/5/2024

Operatorii care nu respectă obligația de monitorizare continuă a poluanților ar putea risca amenzi de până la 80.000 de lei și suspendarea activității

Operatorii depozitelor de deșeuri vor fi obligați să monitorizeze permanent poluanții din aer, iar datele colectate vor fi accesibile în timp real publicului și agenției județene pentru protecția mediului. Aceasta este una dintre măsurile propuse într-un proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat.

Proiectul legislativ prevede obligația operatorilor de a măsura continuu nivelul poluanților în aerul din jurul depozitelor de deșeuri și de a transmite rezultatele în timp real prin mijloace electronice accesibile publicului. De asemenea, datele vor fi raportate agenției județene pentru protecția mediului, scrie avocanet.ro

Punctele de măsurare a poluanților vor fi incluse într-un proiect tehnic al depozitului, cu zone de amplasare propuse. Aceste puncte trebuie să fie situate în perimetrul depozitului, pe direcția dominantă a vântului. Amplasamentul final și tipurile de poluanți măsurați vor fi stabilite de agenția județeană pentru protecția mediului, care va emite acordul de mediu.

Operatorii depozitelor vor fi obligați să stocheze și să publice datele privind poluanții din aer pentru cel puțin 90 de zile, accesibile prin mijloace electronice publicului larg.

Un alt proiect legislativ, aflat tot în dezbatere la Senat, propune modificarea regulilor de sancționare a impactului poluării asupra mediului și vieții, astfel încât și modificarea calității aerului să fie luată în calcul la aplicarea pedepselor.

Operatorii care nu respectă obligația de monitorizare continuă a poluanților riscă amenzi de până la 80.000 de lei și suspendarea activității până la conformarea cu cerințele legale.