Solutii

O nouă ecotaxă devine obligatorie în România de la 1 ianuarie 2025! Trebuie să colectăm și să reciclăm hainele vechi

4
min
18/9/2024

Românii vor fi obligați să colecteze hainele vechi și chiar să plătească o ecotaxă! Multe persoane aruncă haine vechi și textile neutilizabile la groapa de gunoi, iar acest fapt crește poluarea. Astfel, România va implementa o ecotaxă pentru reciclarea textilelor. Această măsură va obliga populația să colecteze separat hainele și textilele. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025, arată Bună Ziua Iași.

O nouă ecotaxă devine obligatorie în România de la 1 ianuarie 2025! Trebuie să colectăm și să reciclăm hainele vechi

De anul viitor, România va fi obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile conform unei directive europene. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul.

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA, potrivit BZI.ro.

„Producătorul va trbui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Se scumpesc hainele de anul viitor

Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Măsura UE care prevede colectarea separată de textile în România plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că fiecare produs textil nou scos pe piață nu va avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz.

Astfel, aceste reguli vor duce la un nou val de scumpiri, iar românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a-și cumpăra haine.

Un sistem de reciclare deja implementat în România și care dă roade este SGR (Sistemul Garanție-Returnare). Românii plătesc 50 de bani în plus pentru orice băutură de până în 3 litri, ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu. Banii îi pot primi înapoi dacă returnează ambalajele la magazin sau la centrele de colectare.

Chiar dacă nu au aparate de colectare, și buticurile au obligația să primească ambalajele și să ofere clienților garanția de 50 de bani. Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a precizat că Sistemul Garanţie-Returnare este un proiect bun, care se dezvoltă de la o lună la alta, după cum o dovedesc rezultatele.

SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii au de plătit o garanţie de 50 de bani de fiecare dată când vor cumpăra o băutură îmbuteliată în ambalaje între 100 ml şi 3 litri (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial.

160.000 de tone de deșeuri textile produce România anual

Potrivit Asociației Române pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX), în România se aruncă, anual, circa 160.000 tone de deșeuri textile. Din aceste deșeuri textile generate, reciclabile ar fi în jur de 6-10%, în condițiile legislative și de piață existente, iar procentul ar putea să crească la 25%, cu o colectare selectivă dezvoltată, respectiv o industrie de reutilizare și reciclare cu capacități mari de sortare pe compoziție și calitate, sprijinită de o structură de Responsabilitate Extinsă a Producătorului și în industria de textile.

Măsura UE plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că produsele textile noi scoase pe piață nu vor avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz.

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri”, a explicat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.