Smart City

Parc fotovoltaic, construit peste o groapă de gunoi

1
min
3/9/2024

Iluminatul public din Galați va fi alimentat printr-un parc fotovoltaic construit pe o fostă groapă de gunoi, în cadrul unui proiect finanțat cu peste 25 milioane de lei, bani europeni.

Autoritățile locale au semnat la data de 2 septembrie 2024, contractul pentru amenajarea acestui parc în zona Tirighina. Cu o capacitate anuală de producție de 5.630 MWh, acesta va acoperi mai mult de jumătate din necesarul de energie pentru iluminatul public, conform Adevărul.

Primarul Ionuț Pucheanu a declarat că Galațiul își consolidează poziția de oraș prietenos cu mediul, datorită calității aerului și eforturilor continue de a atrage fonduri europene. Proiectul de la Tirighina va contribui la producerea unei cantități semnificative de energie verde, reducând emisiile poluante și sprijinind tranziția către surse de energie regenerabile.

8.000 de module

Parcul fotovoltaic va include 8.000 de module de 550Wp, 40 de invertoare trifazate de 100 kVA, structuri din oțel zincat și aluminiu pentru montarea panourilor, precum și alte echipamente esențiale pentru funcționarea acestuia. Parcul se va întinde pe 6,2 hectare, din care 2,5 hectare vor fi acoperite cu construcții. Energia produsă va fi utilizată integral pentru consumul propriu, acoperind 60% din necesarul energetic al iluminatului public și reducând emisiile de CO2 cu aproximativ 3.445 de tone anual.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului„Fondul pentru Modernizare”, gestionat de Ministerul Energiei. Contractul, care se desfășoară pe o perioadă de cinci ani, va fi integral acoperit din fonduri nerambursabile.