Solutii

Parlamentul European adoptă directiva „dreptul la reparare“ pentru consumatori. Ce înseamnă asta pentru tine?

2
min
16/5/2024

Producătorul va avea obligația să repare produsul la un preț rezonabil, într-un termen rezonabil după perioada de garanție legală

Într-o mișcare îndrăzneață către durabilitate și protecția consumatorilor, Parlamentul European a votat, cu o majoritate zdrobitoare, adoptarea Directivelor privind „dreptul la reparare“. Cu 584 de voturi pentru, doar trei împotrivă și 14 abțineri, această decizie clarifică obligațiile producătorilor și încurajează consumatorii să prelungească durata de viață a produselor prin reparare.

Ce implică acest lucru pentru tine?

Noile norme prevăd că producătorii sunt obligați să ofere servicii de reparații la costuri accesibile și într-un timp rezonabil. Consumatorii vor fi informați cu privire la drepturile lor de a solicita repararea bunurilor, iar acestea vor beneficia de o extindere a garanției legale cu un an, dacă sunt reparate în timpul perioadei de garanție. Astfel, se va promova alegerea reparării în locul înlocuirii, scrie site-ul ecologic.

După expirarea perioadei de garanție, producătorii vor fi obligați să ofere servicii de reparații pentru o gamă largă de produse de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat și telefoanele mobile. Consumatorii vor avea acces la informații detaliate despre serviciile de reparare, inclusiv prețuri și durate, pentru a face alegeri în cunoștință de cauză.

Prin intermediul unei platforme europene online, consumatorii vor putea găsi cu ușurință ateliere locale de reparații și alte resurse utile pentru reparații. Aceste măsuri sunt menite să revitalizeze piața reparațiilor și să reducă costurile suportate de consumatori. În plus, producătorii vor fi obligați să ofere piese de schimb și ustensile la prețuri rezonabile, iar practicile care împiedică repararea, cum ar fi clauzele contractuale restrictive, vor fi interzise.

Pentru a face reparațiile mai accesibile, fiecare stat membru al Uniunii Europene va trebui să implementeze măsuri precum vouchere pentru reparații, campanii de informare și sprijinirea inițiativelor de reparare din comunități. Astfel, consumatorii vor beneficia de mai multe opțiuni și vor fi încurajați să opteze pentru reparații la prețuri accesibile.

După ce directiva va fi aprobată oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Potrivit Comisiei Europene, eliminarea prematură a bunurilor de consum produce 261 milioane tone de emisii echivalente de CO2, consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 35 de milioane de tone de deșeuri în UE în fiecare an. Consumatorii pierd, de asemenea, aproximativ 12 miliarde euro pe an prin înlocuirea bunurilor, în loc să le repare. În plus, se preconizează că noile norme vor aduce în UE 4,8 miliarde euro sub formă de creștere economică și investiții.

Directiva completează alte norme noi ale UE privind proiectarea ecologică și consolidarea rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi.