Stiri

Scenariu apocaliptic: Temperatura Planetei ar putea crește cu 14 grade ca urmare a schimbărilor climatice

2
min
29/8/2024

O cercetare recentă privind sedimentele extrase din Oceanul Pacific indică faptul că dublarea concentrației de CO2 în atmosferă ar putea crește temperatura globală cu până la 14 grade Celsius, depășind estimările Grupului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC).

Studiul, realizat de cercetători de la Institutul Regal pentru Cercetare Marină (NIOZ) și universitățile Utrecht și Bristol, a fost publicat în Nature Communications, conform Adevărul.

Analiza a folosit o carotă prelevată din Oceanul Pacific, în apropiere de coasta Californiei, în urmă cu 45 de ani. Această carotă este extrem de valoroasă pentru că sedimentele extrase provin dintr-o zonă lipsită de oxigen timp de milioane de ani, ceea ce a permis conservarea materiei organice și a unei cantități mari de carbon. Cercetătorii au folosit aceste sedimente pentru a reconstitui evoluția temperaturii mării și concentrațiile atmosferice de CO2 din ultimele 18 milioane de ani.

Analiză a substanțelor chimice

Echipa a utilizat metoda TEX86, dezvoltată la NIOZ, care analizează substanțele chimice din membranele microorganismelor numite archaea, pentru a estima temperatura oceanelor de-a lungul timpului. De asemenea, au dezvoltat o tehnică inovatoare pentru a măsura nivelurile istorice de CO2 pe baza compoziției chimice a două substanțe, clorofila și colesterolul, produse de alge. Această metodă oferă o perspectivă unică asupra variațiilor CO2 din atmosferă, legând schimbările în compoziția carbonului din aceste substanțe de concentrațiile de CO2 din apă și, implicit, din aer

Cercetările arată că acum 15 milioane de ani, temperatura medie globală era cu aproximativ 4 grade mai mare decât în prezent, reflectând un nivel ridicat de CO2 atmosferic de aproximativ 650 ppm. Comparând această perioadă cu scenariile climatice actuale, studiul sugerează că, în absența unor măsuri drastice pentru reducerea emisiilor, viitorul ar putea oglindi acele condiții extreme.