Solutii

Pregătirea pentru noua lege a UE privind defrișările

3
min
30/8/2024

Cuvântul singur evocă imagini ale distrugerii habitatelor umane și animale și ale pierderii biodiversității. Impactul defrișărilor dă de gândit, însă UE are un plan pentru a-și reduce impactul asupra defrișărilor la nivel mondial, arată The Climate News.

Impactul devastator al defrișărilor

În fiecare an, lumea pierde aproximativ cinci milioane de hectare de pădure. Distrugerea pădurilor este responsabilă pentru aproximativ 15% din totalul gazelor cu efect de seră, ceea ce o face să contribuie în mod esențial la schimbările climatice. Și cel puțin 75% din defrișări sunt cauzate de agricultură. Cea mai mare parte provine din producția de carne de vită, ulei de palmier, soia și din industria forestieră pentru hârtie și lemn.

Răspunsul Uniunii Europene la defrișările globale este noul său regulament: Regulamentul UE privind produsele fără defrișări (EUDR), care urmărește să reducă impactul UE asupra defrișărilor globale.

Regulamentul impune operatorilor și comercianților de mărfuri care favorizează defrișările să demonstreze că produsele care intră în UE nu sunt afectate de defrișări. În esență, acest lucru îi împiedică pe cetățenii europeni să cumpere, să utilizeze sau să consume orice produse care ar fi putut avea un impact asupra despăduririlor, arată The Climate News.

Având ca termen limită de conformare data de 30 decembrie 2024, EUDR solicită tuturor companiilor care se aprovizionează cu unul sau mai multe dintre cele șapte produse de bază specificate sau anumite produse secundare - bovine, soia, ulei de palmier, cacao, cauciuc, lemn și cafea - să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la degradarea sau distrugerea pădurilor și nu încalcă legile sociale sau de mediu existente.

Piața europeană este uriașă

Valoarea anuală totală a importurilor afectate de EUDR va fi de aproximativ 72 de miliarde de euro, adică 60% din toate importurile agricole în UE. Aceasta înseamnă că un număr foarte mare de furnizori vor fi afectați atunci când va expira termenul de conformare la EUDR, în decembrie.

Companiile din toate sectoarele lucrează rapid pentru a fi în măsură să îndeplinească cerințele noilor legi.Dar - pregătiți sau nu - EUDR se apropie și va avea un impact uriaș asupra unei game largi de întreprinderi, dintre care multe s-ar putea să nu fie pe deplin conștiente de ceea ce trebuie să facă pentru a se conforma.

Orice întreprindere care vinde produse care utilizează oricare dintre cele șapte produse agricole specificate în UE (sau care exportă produse din UE) va trebui să efectueze verificări amănunțite pentru a putea dovedi că produsele sale sunt conforme cu EUDR.Nerespectarea normelor ar putea duce la amenzi mari, care pot ajunge până la 4% din cifra de afaceri a unei întreprinderi în UE.

Obligația de due diligence se împarte în trei părți:

Colectarea informațiilor - întreprinderile trebuie să colecteze date despre lanțurile de aprovizionare ale produselor lor, inclusiv geolocalizarea locului de unde provine produsul.

Evaluarea riscurilor - acestea trebuie să evalueze informațiile pe care le-au colectat (pentru acuratețe) pentru a stabili orice risc de defrișare, degradare a pădurilor și ilegalitate asociat cu produsul.

Reducerea riscurilor - dacă există un risc, aceștia vor trebui să demonstreze că au luat măsuri pentru a reduce riscurile la niveluri neglijabile.Acțiunile ar putea include solicitarea de informații suplimentare, anchete independente, teste științifice ale produselor sau audituri.  

În etapa de colectare a informațiilor, regulamentul solicită dovada a trei lucruri:

Trasabilitate - capacitatea de a urmări produsul până la locul de unde provine (geolocația sa).
Defrișare - produsul provine de pe terenuri pe care nu s-au înregistrat defrișări sau degradări de la data limită (31 decembrie 2020).
Social - produsul a fost fabricat legal (de exemplu, fără muncă forțată, fără muncă infantilă etc.).

Așadar, da, EUDR va fi o întreprindere complexă și potențial dificilă pentru companii, dar odată ce o companie are o vizibilitate completă a lanțului său de aprovizionare, există atât de multe avantaje - nu doar conformitatea.

Acestea vor putea vedea care lanțuri de aprovizionare dispun de măsuri adecvate de reducere a riscurilor și care necesită cele mai mari îmbunătățiri pentru a crea schimbări. Acesta este un lucru bun: pentru eficiență, profit și durabilitate.