Stiri

Premieră pentru Bulgaria: primii pui de flamingo roz au eclozat pe lacul Atanasovsko

2
min
14/8/2024

Pentru prima dată în istoria Bulgariei, trei pui de flamingo roz au ieșit din ouă într-o colonie situată pe lacul Atanasovsko, lângă Burgas, a anunțat PetarIankov, un ornitolog de la Societatea Bulgară pentru Protecția Păsărilor(BSPB).

Acest eveniment notabil a coincis cu celebrareaa 44 de ani de la înființarea Rezervației Naturale Lacul Atanasovsko, relatează Agerpres, conform stiripesurse.ro.

Ceremonia aniversară a fost organizată încolaborare cu BSPB, Fundația Bulgară pentru Biodiversitate și Inspectoratul Regional pentru Mediu și Ape din Burgas.

Colonia s-a stabilit anul trecut în zonă

Potrivit dr. Iankov, observarea puilor deflamingo roz a început la 16 iunie, când aceștia aveau în jur de o săptămână. „Se adăposteau printre adulți în colonia formată din aproximativ 45 de cuiburi", a precizat el. Colonia a fost stabilită în iulie 2023.

Monitorizarea păsărilor se face exclusiv de la distanță, cu ajutorul binoclului. "Majoritatea flamingo-urilor își fac cuiburile direct pe sol, iar prezența umană le-ar putea determina să-și abandoneze cuiburile sau chiar să părăsească colonia. Acest lucru ar pune ouăle în pericol, deoarece ar putea fi mâncate de pescăruși."

Dr. Iankov a subliniat că eclozarea celor trei pui este un indiciu clar că lacul Atanasovsko este considerat un refugiu sigur de către păsări. Flamingo-urile roz își aleg locurile de cuibărit doar în zone pe care le percep ca fiind protejate.

Recent au început să depună ouă

Deși păsările flamingo roz sunt prezente în această regiune de opt ani, abia recent au început să considere lacul suficient de sigur pentru a-și depune ouăle și a-și crește puii.

În prezent, aproximativ 3.500 de flamingo roz trăiesc pe lacul Atanasovsko, care a fost desemnat rezervație naturală pe 12 august, acum 44 de ani.

Cu ocazia aniversării, a fost inaugurată o expoziție de lucrări ale artistei Polina Stoianova, intitulată „PrintreDune", care prezintă 20 de picturi ce înfățișează păsările de pe lacul Atanasovsko și locuitorii dunelor de nisip.