Life Style

Proiect de ecoturism, dezvoltat cu succes în Parcul Natural Vânători

2
min
6/6/2024

Programul „Verde pentru viitor” a finanțat implementarea proiectului „Ținutul Zimbrului – un model de conservare prin procese naturale și dezvoltare sustenabilă prin educație și ecoturism”

Asociația de Ecoturism din România, în colaborare cu R.N.P. Romsilva - Administrația Parcului Natural Vânători Neamț (APNVNT), Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice și Asociația Mioritics, a implementat, între aprilie 2023 și mai 2024,  proiectul „Ținutul Zimbrului – un model de conservare prin procese naturale și dezvoltare sustenabilă prin educație și ecoturism” în Parcul Natural Vânători Neamț. Finanțat cu 800.000 de euro prin programul „Verde pentru viitor”, susținut de Fundația OMV Petrom și derulat de FDSC și ProPark, proiectul a urmărit diverse direcții de dezvoltare, conform jurnaldesustenabilitate.ro.

Printre obiectivele principale s-au numărat:

Crearea condițiilor pentru un management eficient al populațiilor de mamifere mari.

Investiții în dezvoltarea infrastructurii de vizitare a parcului natural.

Remarcarea a trei trasee de drumeție turistică montană, însumând 26 km.

Crearea a trei trasee educaționale.

Instruirea a 10 angajați ai Parcului în competențe de ghidare în natură.

Nou Centru de Vizitare

Pe 31 mai 2024, a fost inaugurat noul Centru de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț, după o reamenajare completă a spațiului și modernizarea sistemului de iluminat. Expoziția centrală prezintă zimbrul și pădurea prin diorame, instalații high-tech mecanice și o proiecție imersivă pe un perete de 70 de metri pătrați.

„În peste două decenii de la înființare, Administrația Parcului a realizat o serie de premiere naționale, inclusiv prima certificare a managementului forestier în sistem FSC, reintroducerea zimbrilor în libertate în România și înscrierea ca sit mixt al Peisajului cultural monahal Vânători Neamț în lista indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De această dată, ridicăm ștacheta la nivel național prin funcționalitățile extinse ale Centrului de Vizitare și abordările inovative în educația de mediu și monitorizarea faunei”, a declarat Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului.

Dezvoltare responsabilă a comunităților

„Fundația OMV Petrom sprijină Parcul Natural Vânători Neamț pentru a crea un model de reconstrucție, conservare a biodiversității și dezvoltare responsabilă a comunităților locale, construind pe valorile acestei arii protejate. Suntem încântați să facem parte din acest proces și sperăm ca Centrul de Vizitare modernizat să atragă numeroși turiști care să descopere importanța biodiversității pentru bunăstarea umană pe termen lung”, a declarat Ana-Maria Mihăescu, președinta Fundației OMV Petrom.