Solutii

România a autorizat folosirea de urgență a unei substanțe din categoria neonicotinoidelor pentru a salva culturile de cereale

2
min
23/7/2024

Schimbările climatice au afectat culturile de cereale și au înmulțit atacul dăunătorilor în ceea ce privește culturile de grâu și porumb

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a permis utilizarea în situații de urgență a unui produs din categoria neonicotinoidelor, imidacloprid, pentru tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă, conform unui comunicat de presă al instituției, prezentat de Antena 3.

„Această măsură a fost luată deoarece România este unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale păioase din Uniunea Europeană, ocupând locul patru în 2023, cu aproximativ 5 milioane de hectare cultivate. Grâul este a doua cultură ca suprafață cultivată, după porumb. Din cauza condițiilor geografice și schimbărilor climatice, România se confruntă tot mai frecvent cu atacuri ale dăunătorilor de sol Zabrus tenebrioides și Agriotes spp., care afectează suprafețe mari de teren arabil, inclusiv culturile de cereale păioase", se arată în comunicat.

Substanțele vor fi utilizate în zonele cele mai afectate

Conform MADR, în campania de toamnă din 2024, semințele de cereale păioase tratate vor fi utilizate doar în zonele cele mai afectate de dăunătorii Zabrus tenebrioides și Agriotes spp., unde pragul economic de dăunare este depășit.

La nivelul Uniunii Europene, cea mai mare presiune a dăunătorilor de sol se înregistrează în România, în zonele stepice care coincid cu regiunile agricole unde pragul economic de dăunare este depășit.

„Fără măsuri specifice de combatere chimică, fermierii români ar suferi pierderi semnificative de producție și economice. Singura soluție eficientă pentru controlul acestor dăunători rămâne tratamentul semințelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide", subliniază MADR. În acest an, la nivel european, au fost acordate peste 100 de derogări, cele mai multe fiind în Austria (23), Spania (17), Grecia (11) și Franța (10).

Tratamentele vor fi realizate de operatori autorizați

Tratamentul semințelor de cereale păioase de toamnă va fi realizat doar de prestatorii de servicii autorizați. Compania responsabilă de comercializarea produsului va livra produsul direct sau prin distribuitori către operatorii economici autorizați, înregistrați la oficiile fitosanitare județene, care pot dovedi că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale și de către personal calificat.

Inspectorii fitosanitari vor monitoriza prestatorii autorizați, păstrând evidența strictă a loturilor de sămânță tratată: cantitatea de produs achiziționată, utilizată, semințele rămase neînsămânțate și distribuitorii/fermierii pentru care s-a efectuat tratamentul.

MADR precizează că autorizațiile temporare sunt instrumente legale disponibile statelor membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor în cazuri de risc fitosanitar asupra culturilor.

Sursa Foto: Getty Images