Stiri

România riscă să piardă sute de milioane de euro de la UE şi să plătească amenzi uriaşe

2
min
6/7/2023

România riscă să piardă sute de milioane de euro de la Uniunea Europeană (UE) şi să plătească amenzi uriaşe, din cauza problemelor de gestionare a deşeurilor cu care se confruntă.

În toată ţara există în prezent doar 10 fabrici de reciclare a deşeurilor, iar altele noi nu pot fi construite din cauza faptului că Ministerul Mediului a greşit ghidul de finanţare, potrivit Antena 3.

Documentul dedicat fabricilor de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice a fost modificat de trei ori, dar problemele nu au fost rezolvate, în ciuda faptului că Administraţia Fondului de Mediu a promis la începutul anului că va aduce noi modificări.

România generează peste şase milioane de deşeuri municipale anual, care ajung la gropile de gunoi în loc să fie reciclate.

Pentru a dezvolta industria de reciclare prin construirea unor fabrici de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, România poate obţine prin PNRR 286 de milioane de euro.

Ţara noastră trece deja prin mai multe proceduri de infringement din cauza nerespectării legislaţiei UE cu privire la deşeuri, astfel că riscă noi sancţiuni din partea blocului comunitar dacă va continua să colecteze în amestec, să nu sorteze şi să nu trateze corespunzător deşeurile.

Foto: Freepik