Stiri

Românii nu sunt interesați de probleme de mediu

2
min
11/6/2024

Schimbările climatice lipsesc dintre preocupările cetățenilor din România, conform unui studio recent

Protecția mediului, naturii și climei ocupă abia locul opt în lista problemelor urgente pentru români, cu 26% dintre opțiuni, conform unui studiu al Fundației Friedrich-Ebert România. Conform cercetării, sănătatea este cea mai importantă problemă pentru 59% dintre respondenți, urmată de educație cu 53%. În comparație, în cele 19 țări analizate, sănătatea este pe primul loc cu 56%, iar mediul pe locul patru cu 34%, conform Agerpres.

Țările în care problemele de mediu se află printre primele cinci priorități includ: Canada, Danemarca, Franța, Italia, Germania, SUA și Serbia.

Categoria socială ce acordă prioritate problemelor de mediu într-un procent peste medie (39%) este cea a "intelectualilor", în contrast cu "navigatorii adaptabili", pentru care mediul este o prioritate doar pentru 18%. Studiul arată că doar 21% dintre persoanele între 30 și 39 de ani consideră problemele de mediu o prioritate, cel mai redus procent dintre toate categoriile de vârstă. Tinerii între 18 și 29 de ani au cel mai mare interes pentru mediu (35%), datorită expunerii timpurii la dezbateri pe această temă.

Starea pădurilor, în top

Cele mai relevante probleme de mediu pentru români sunt starea pădurilor (62%), calitatea și poluarea aerului (56%), și calitatea și poluarea apei (54%). "Interesul crescut pentru starea pădurilor nu este surprinzător, având în vedere intensificarea investigațiilor media și campaniilor împotriva tăierilor ilegale de copaci în ultimul deceniu. România este singura dintre cele 19 țări unde 'starea pădurilor' este pe primul loc. Importanța poluării aerului este și ea semnificativă, România situându-se peste media de 49% a țărilor sondajului, cu 56%," se arată în studiu.

Nouă din zece români (88%) cred că "noi toți" ar trebui să acționăm și să ne schimbăm stilul de viață pentru a proteja mediul pentru generațiile viitoare. De asemenea, 83% ar fi dispuși să facă mai mult pentru mediu dacă costurile ar fi distribuite echitabil din punct de vedere social. Aproape două treimi (64%) afirmă că deja iau măsuri pentru a contribui la schimbarea societății.

Cercetare în 19 țări

Studiul, realizat de Roxana Bucată, expertă în politici de mediu, se bazează pe un sondaj cuprinzător efectuat de Institutul SINUS pentru Centrul de Competență "Climă și Justiție Socială" al Fundației Friedrich-Ebert (FES). Bucată, fostă jurnalistă de mediu și comunicatoare pe teme de mediu, își elaborează teza doctorală pe tema transformărilor politice și sociale determinate de tranziția energetică la Central European University din Viena.

Cercetarea a fost efectuată în 19 țări din Europa și America de Nord (Canada, Cehia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria), pe un eșantion de 1.200 de persoane cu vârste între 18 și 69 de ani din fiecare țară.