CSR

Schimbare importantă pentru cei care reciclează ambalaje

1
min
4/6/2024

Ambalajele fără marcajul SGR mai pot fi vândute doar până la finalul acestui an, potrivit unei Hotărâri de Guvern

Modificările aduse Sistemului de Garanţie-Returnare aduc ajustări importante în ceea ce privește sticlele reciclabile, în contextul în care românii le utilizează pentru a recupera banii pe garanţie la automatele corespunzătoare. Guvernul a decis prelungirea termenului-limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalaje incluse în SGR, dar care nu sunt marcate corespunzător, cu încă şase luni, oferind astfel o perioadă de tranziție mai lungă pentru actorii din industrie, conform antena3.ro.

Inițial, conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021, a fost interzisă introducerea pe piaţa din România a produselor ambalate în ambalaje incluse în SGR, care nu sunt marcate corespunzător, cu excepţia celor aflate în stocul producătorilor, distribuitorilor sau comercianţilor la data de 30 noiembrie 2023. Se stabilise că aceste stocuri pot fi introduse pe piaţă sau comercializate până la 30 iunie 2024.

A fost prelungit termenul limită

Ministerul Mediului, în urma multiplelor solicitări de modificare a acestor dispoziții, a propus prelungirea termenului-limită pentru a se adapta la realitățile economice și la dinamica relațiilor de afaceri din societate. Astfel, Guvernul a aprobat prelungirea termenului până la 31 decembrie 2024, conform Hotărârii de Guvern nr. 580/2024, care modifică HG nr. 1074/2021. Această decizie reflectă eforturile de a asigura o tranziție mai lină și mai eficientă către noul sistem.

Ce ambalaje sunt vizate?

SGR vizează ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, băuturi alcoolice, băuturi fermentate, sucuri, ape minerale.

Deși au existat încercări de a păcăli automatele pentru returnarea banilor pe sticle care nu sunt în program, cum ar fi transformarea sticlelor nereciclabile în reciclabile sau aplicarea unui alt cod de bare, aceste metode vor deveni ineficiente începând cu 1 iulie. În acel moment, produsele care intră sub incidența SGR trebuie să fie marcate corespunzător pentru a putea fi comercializate legal.