Stiri

Schimbările climatice au alarmat ONU

2
min
26/7/2024

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel către țările lumii să abordeze problema temperaturilor extreme, după ce a fost înregistrată cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor meteo.

Pentru prima dată, ONU a lansat un apel global urgent de a combate căldura extremă, pe care Antonio Guterres o consideră „noua anormalitate”. Secretarul general al ONU a subliniat necesitatea ca națiunile să răspundă rapid la criza cauzată de valurile de căldură, intensificate deschimbările climatice, la doar câteva zile după ce Pământul a înregistrat ceamai fierbinte zi din istorie, conform Reuters, citată de Jurnalul Național.

„Căldura extremă este noua anormalitate,” adeclarat Guterres, adăugând că „lumea trebuie să se ridice la nivelul provocării impuse de creșterea temperaturilor”. Schimbările climatice determină aparițiamai frecventă și mai intensă a valurilor de căldură, care durează mai mult lanivel global. Anul acesta, căldura extremă a provocat deja decesul a 1.300 depersoane în timpul pelerinajului Hajj, a forțat închiderea școlilor pentrucirca 80 de milioane de copii din Africa și Asia, și a crescut numărul despitalizări și decese în Sahel.

Creștere constantăa temperaturilor

Începând din iunie 2023, fiecare lună a fostcea mai caldă înregistrată vreodată, comparativ cu lunile corespunzătoare dinanii precedenți, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice alUniunii Europene.

ONU a cerut guvernelor să reducă emisiile decombustibili fosili, principalii vinovați ai schimbărilor climatice, și să intensifice protecția celor maivulnerabili - persoanele în vârstă, femeile însărcinate și copiii - precum și să îmbunătățească măsurile de protecție pentru muncitori. Un raport alOrganizației Internaționale a Muncii (OIM) arată că peste 70% din forța de muncă mondială, adică 2,4 miliarde de oameni, sunt expuși riscului de căldură extremă. În Africa, aproape 93% din forța de muncă este expusă căldurii excesive, iar în statele arabe, procentul este de 84%.

Decese lanivel global

Căldura extremă este responsabilă pentru aproape 23 de milioane de leziuni la locul de muncă și aproximativ 19.000 dedecese anuale la nivel global. „Avem nevoie de măsuri de protecție a angajaților, bazate pe drepturile omului,” a afirmat Guterres, solicitând guvernelor să își „protejeze de căldură” economiile și sectoarele critice, cumar fi asistența medicală.

Orașele se încălzesc de două ori mai rapid decât media mondială din cauza urbanizării rapide. Până în 2050, unii cercetători estimează o creștere globală de 700% a numărului de persoane săracedin mediul urban care trăiesc în condiții de căldură extremă. Aceasta esteprima dată când ONU lansează un apel global la acțiune pentru combaterea căldurii extreme.

Sursa Foto: HEPTA