Stiri

Schimbările climatice intensifică furtunile tropicale și modifică tiparele de precipitații la nivel global

3
min
26/7/2024

Schimbările climatice determină modificări semnificative în tiparele de precipitații la nivel global și pot intensifica taifunurile și alte furtuni tropicale, conform unui nou studiu publicat vineri în revista Science. Oamenii de știință avertizează că aceste schimbări climatice extreme sunt determinate de temperaturile în creștere ale atmosferei.

În această săptămână, Taiwan, Filipine și China au fost lovite de cel mai puternic taifun al anului, cu viteze ale vântului de până la 227 km/h (141 mph). Înainte ca taifunul să lovească coasta de est a Chinei joi, sute de mii de oameni au fost evacuați. Aceste furtuni tropicale mai intense sunt parte a unui fenomen global de extreme meteorologice cauzate de încălzirea globală, susțin cercetătorii.

Studiul, condus de Zhang Wenxia de la Academia de Științe din China, și transmis de Reuters, arată că aproximativ 75% din suprafața Terrei a înregistrat o creștere a "variabilității precipitațiilor", adică fluctuații mai mari între perioadele de ploaie și cele de secetă. Temperaturile mai ridicate cresc capacitatea atmosferei de a reține umiditatea, ceea ce duce la aceste fluctuații, potrivit cercetătorilor.

„Variabilitatea precipitațiilor a crescut în majoritatea regiunilor, inclusiv în Australia, ceea ce înseamnă perioade mai ploioase și mai secetoase”, a declarat Steven Sherwood de la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea New South Wales, care nu a fost implicat în studiu. „Acest fenomen va deveni tot mai pronunțat pe măsură ce încălzirea globală continuă, sporind riscul de secetă și inundații.”

Furtuni mai puține, dar mai intense

Cercetătorii cred că schimbările climatice influențează comportamentul furtunilor tropicale, inclusiv taifunurile, făcându-le mai rare, dar mai puternice. „Vaporii de apă din atmosferă sunt cauza principală a acestor fenomene hidrologice extreme”, a declarat Sherwood pentru Reuters.

Taifunul Gaemi, care a lovit Taiwanul miercuri, a fost cel mai puternic taifun care a afectat insula în ultimii opt ani. Deși este dificil de atribuit fiecare eveniment meteorologic schimbărilor climatice, modelele climatice arată că încălzirea globală intensifică taifunurile, a explicat Sachie Kanada, cercetător la Universitatea Nagoya din Japonia. „Temperatura mai ridicată a suprafeței mării favorizează dezvoltarea ciclonilor tropicali”, a adăugat ea.

Conform unui raport publicat de China luna aceasta, numărul taifunurilor din Pacificul de Nord-Vest și Marea Chinei de Sud a scăzut semnificativ din anii 1990, dar acestea au devenit mai puternice. Taiwanul a subliniat, într-un raport privind schimbările climatice din mai, că schimbările climatice ar putea reduce numărul total de taifunuri, dar le-ar face pe cele rămase mai intense.

Scăderea numărului de taifunuri este legată de modelul inegal de încălzire a oceanelor, cu temperaturi crescând mai rapid în vestul Pacificului decât în est, a explicat Feng Xiangbo, cercetător în domeniul ciclonilor tropicali la Universitatea Reading. Capacitatea atmosferică de a reține vapori de apă este așteptată să crească cu 7% pentru fiecare creștere cu 1 grad Celsius a temperaturii, ceea ce ar putea duce la o creștere de până la 40% a precipitațiilor asociate ciclonilor tropicali în Statele Unite pentru fiecare grad suplimentar.

Foto: Profimedia Images