Stiri

Schimbările climatice ne-ar putea lăsa fără un produs foarte apreciat

2
min
7/5/2024

Cafeaua naturală ar putea fi înlocuită pe viitor de cafeaua sintetică, din cauza schimbărilor climatice

Pe măsură ce schimbările climatice amenință producția tradițională de cafea, industria începe să exploreze variantele sintetice ale acesteia, potrivit antena3.ro.

Consumul global de cafea este enorm, cu peste două miliarde de cești băute în fiecare zi. Cu toate acestea, această dependență vine la un preț ridicat: defrișări masive, salarii scăzute pentru fermieri și emisii semnificative de carbon. Conform unor studii, aproximativ jumătate din terenurile cele mai potrivite pentru cultivarea cafelei ar putea deveni improprii până în 2050, din cauza schimbărilor climatice. În Brazilia, această proporție ajunge la 88%.

Biotehnologia și știința alimentară

Mai multe companii mari folosesc biotehnologia și știința alimentară pentru a dezvolta alternative la cafeaua tradițională. Aceste alternative utilizează ingrediente variate, de la năut la deșeuri agricole reciclate, inclusiv sâmburi de curmale. Există chiar abordări care implică utilizarea celulelor cultivate în laborator din plante de cafea reale.

The Wall Street Journal, citat de Mediafax, raportează că una dintre cele mai mari companii alimentare din lume, Cargill, a semnat recent un acord pentru a distribui exclusiv produsele fără cacao și fără nuci ale producătorului de cafea fără boabe, Voyage Foods. Dacă aceste alternative câștigă o cotă semnificativă de piață, se poate instala ceea ce economiștii și capitaliștii climatici numesc "efectul de substituție". Pe măsură ce cafeaua tradițională devine mai rară și mai scumpă, consumatorii ar putea să treacă la alternative mai ieftine și mai accesibile.

Fără nuci și fără cacao

Și nu este doar cafeaua: Voyage Foods, de exemplu, comercializează deja o alternativă la Nutella fără nuci și fără cacao, la un preț comparabil. Directorul executiv al companiei, Adam Maxwell, explică că pentru a convinge oamenii să treacă la aceste alternative, acestea trebuie să fie la fel de accesibile ca produsele tradiționale și să ofere o experiență gustativă satisfăcătoare.

Maxwell subliniază: „O boabă de cafea verde nu se compară cu gustul unei cești de cafea proaspăt preparate. Experiența noastră cu cafeaua sau cu ciocolata depinde în mare măsură de procesul de producție."