Stiri

Secetă severă compromite culturile de porumb din Olt

1
min
11/7/2024

Fermierii din județul Olt se confruntă cu pierderi majore din cauza căldurii excesive și a lipsei de umiditate, afectând grav producțiile de porumb și floarea-soarelui‍

Culturile de porumb din județul Olt au fost grav afectate de căldura excesivă și lipsa de umiditate, a declarat marți Mihaela Luminița Mareș, director adjunct al Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, pentru Agerpres. Fermierii din zonă, care au investit în culturile de porumb și floarea-soarelui, se confruntă acum cu pierderi semnificative, fiind expuși riscurilor financiare din cauza recoltelor compromise și a producțiilor slabe la grâu.

Primii fermieri care au notificat DAJ despre calamitarea culturilor sunt cei din Piatra-Olt, unde marți au fost prezenți reprezentanți ai DAJ pentru constatări. "Primele culturi de porumb și floarea-soarelui afectate, pentru care se fac constatări pe teren, sunt la Piatra-Olt, acoperind peste 236 de hectare", a precizat Mareș. Echipe formate din reprezentanți DAJ și APIA au fost pe teren pentru a evalua situația, după ce primăria localității a transmis un raport operativ privind calamitățile.

În jumătatea sudică a județului, culturile de porumb sunt complet compromise, mulți fermieri solicitând informații despre procedurile de constatare a calamităților. "Fermieri din Rusănești, Brastavățu, Vișina și Corabia ne-au contactat pentru a fi îndrumați în privința constatării calamităților la culturile de porumb, care sunt 100% compromise, și floarea-soarelui, afectată în proporție mai mică", a adăugat Mareș. Fermierii trebuie să notifice primăriile, care vor întocmi rapoarte operative transmise la DAJ Olt, pentru formarea de echipe mixte DAJ-APIA care să evalueze daunele în teren.

În județul Olt, suprafața cultivată cu porumb este de peste 80.000 de hectare, iar cea cu floarea-soarelui de aproape 90.000 de hectare. Situația dificilă a culturilor, combinată cu producțiile slabe și prețurile scăzute la cereale, pune fermierii într-o poziție vulnerabilă. "Unii fermieri au credite și au investit în culturile de porumb și floarea-soarelui, dar acum le văd compromise. Sunt expuși, deoarece nici la grâu nu au obținut o producție foarte bună, iar prețul grâului nu-i ajută", a concluzionat Mareș.