Stiri

Semnal de alarmă cu privire la creșterea gradului de poluare a apelor din Europa

2
min
28/5/2024

Asociațiile de mediu anunță că prezența pesticidelor PFAS şi a gazelor fluorurate a crescut în apele analizate de specialiști

Potrivit informațiilor furnizate de asociațiile de mediu, apele din Europa se confruntă cu o problemă gravă de contaminare, fiind afectate masiv de acidul trifluoroacetic (TFA), un produs chimic extrem de persistent. Acest acid este un derivat al degradării substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), cunoscute sub numele de „poluanți eterni”, dar este și utilizat ca materie primă pentru producerea unora dintre aceste substanțe, conform economica.net.

Un raport realizat de Rețeaua Europeană de Acțiune împotriva Pesticidelor (PAN Europe) și membrii săi, inclusiv Generations Futures din Franța, a analizat 23 de eșantioane prelevate din apă de suprafață și șase eșantioane de apă subterană din zece țări ale Uniunii Europene pentru a detecta prezența acestui produs chimic. Rezultatele au fost alarmante: TFA a fost găsit în toate eșantioanele de apă analizate, cu concentrații cuprinse între 370 nanograme pe litru (ng/l) și 3.300 ng/l.

Concentrații mai ridicate

Concentrațiile cele mai ridicate au fost înregistrate în râuri importante precum Elba în Germania, Sena, Oise și Somme în Franța, și Mehaigne în Belgia. Aproximativ 79% dintre eșantioanele testate au prezentat niveluri de TFA peste limita de 500 ng/l propusă de directiva europeană privind apa potabilă pentru toate PFAS.

Cu toate acestea, TFA nu este reglementat în mod specific în prezent și este clasificat ca fiind „irelevant” de către autoritățile europene, evitând astfel obligația de respectare a pragului limită (100 ng/litru) pentru anumite pesticide și produse derivate din degradarea acestora în apele subterane.

Măsuri pentru a reduce poluarea

Asociațiile de mediu exprimă îngrijorarea lor față de persistența TFA în mediul înconjurător, imposibilitatea de a îl elimina cu ajutorul procedeelor obișnuite de tratare a apei potabile și un profil toxicologic care ridică multe întrebări. În plus, ei aduc în discuție un studiu care a indicat apariția „malformațiilor oculare” la iepurii expuși la TFA, dar nu s-au trasat concluzii definitive privind efectele asupra oamenilor.

Pentru a contracara această situație, autorii raportului au subliniat necesitatea unor măsuri decisive pentru a reduce aportul de TFA, inclusiv interzicerea rapidă a pesticidelor PFAS și a gazelor fluorurate, care sunt surse majore de contaminare. Este evident că poluarea cu TFA va continua să crească dacă nu se iau măsuri imediate și eficiente pentru protejarea resurselor de apă ale Europei.