Stiri

Șocant: Animale marine testate pozitiv la cocaină!

1
min
24/7/2024

Experții trag un semnal de alarmă după ce rechinii din largul coastelor Braziliei au fost depistați sub influența drogurilor aruncate în apă de contrabandiști.

Rechinii de pecoasta Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină, conform unui studiurecent. Cercetătorii au descoperit drogul în toți cei 13 rechini sălbatici studiați, concentrațiile fiind de 100 de ori mai mari decât cele întâlnite la alte specii acvatice. De mult timp, oamenii de știință au avertizat că viața marină poate fi afectată de drogurile aruncate în ocean de către contrabandiști. Sky News a raportat că tone de cocaină au fost găsite în Florida, America de Sud și Centrală, conform digi24.ro.

Studiul realizat deFundația Oswaldo Cruz din Brazilia confirmă acum că rechinii sunt influențați de drogurile care poluează mările. Pentru această cercetare, oamenii de știință au disecat 13 rechini sălbatici, achiziționați de la pescari locali. Aceștirechini, care trăiesc în apele de coastă, erau cei mai susceptibili la poluarea cu cocaină.

Concentrații mult mai mari decât în trecut

Țesuturile musculare și hepatice au fost analizate folosind cromatografie lichidă combinată cu spectrometrie de masă, o metodă prin care moleculele sunt separate într-un lichid pentru a detecta prezența cocainei și a benzoilecgoninei, principalul metabolit al drogului. Rezultatele au arătat că toți cei 13 rechini aveau cocaină în organism, concentrațiile fiind mult mai ridicate decât celeraportate anterior pentru alte animale acvatice.

Tone de droguri sunt abandonate în ape

Acesta este primul studiu care identifică cocaina în rechinii sălbatici și a constatat că drogul este mai prezent în țesutul muscular decât în ficat. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că studiul este "foarte limitat" și impactul cocainei și al benzoilecgoninei asupra vieții marine nu este pe deplin înțeles. Descoperirile au fost publicate în revista „Science of the Total Environment”.

Într-un contextsimilar, în iunie anul trecut, Garda de Coastă a SUA a confiscat peste 6.400 kg de cocaină în Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, cu o valoare estimată la 186 de milioane de dolari.

Sursa foto:Profimedia Images