Solutii

Sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă

1
min
30/5/2024

România ar putea subvenționa cu 10.000 de lei achiziția de baterii pentru sisteme fotovoltaice, astfel încât să fie rezolvată problema stocării energiei verzi

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) are în vedere acordarea de subvenții în valoare de 10.000 de lei pentru achiziționarea de baterii. „Analizăm posibilitatea introducerii unei finanțări pentru acumulatori, pentru a putea stoca energia produsă și a evita suprasolicitarea rețelelor. Pe lângă cei 20.000 de lei pe care îi oferim pentru sistemele fotovoltaice, dorim să acordăm și 10.000 de lei pentru sistemele de acumulatori. Astfel, gospodăria ar deveni complet autonomă din punct de vedere al alimentării cu energie electrică", a spus Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, citat de DC Business, potrivit economica.net.

Conform acestuia, firma de instalare care va monta sistemul fotovoltaic va fi responsabilă și pentru montarea acumulatorilor. Dezbaterea privind necesitatea finanțării instalațiilor de stocare prin programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice nu este nouă. Subiectul a revenit în atenție luna trecută, când ministrul Energiei a cerut din nou sprijinul ministrului Mediului în această privință.

Sprijin pentru producători

„Stocarea este principala urgență a sistemului energetic național. Datele de duminică, 31 martie, au arătat un consum foarte redus de 4.000 MW. Fără capacitate de stocare, atât producătorii de energie regenerabilă, cât și stabilitatea sistemului energetic sunt puse în pericol. Trebuie să includem componenta de stocare. Eu susțin această inițiativă. Programul Casa Verde ar trebui să includă și un sprijin pentru stocare. Consider că ar trebui să fie obligatorie, dar decizia finală aparține ministrului Fechet", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

E nevoie de stocare

Ministrul Mediului a adăugat: „Ne dorim să găsim soluții tehnice și financiare pentru a finanța nu doar panourile solare, ci și soluțiile de stocare". Cu toate acestea, el a subliniat că este necesară modificarea ghidului de finanțare printr-un ordin de ministru, fără a oferi alte detalii.

Pentru acest an, bugetul programului "Casa Verde Fotovoltaice" este unul record, de 2 miliarde de lei, oferind subvenții de până la 20.000 de lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice rezidențiale conectate la rețea. Data de începere a ediției din acest an nu a fost încă stabilită.