Solutii

Stejarul Îngenuncheat din Caraorman, simbol al Deltei, devine monument al naturii

2
min
11/9/2024

Stejarul Îngenuncheat, simbol al Pădurii Caraorman, va fi declarat monument al naturii, conform inițiativei lansate de ministrul Mediului, Mircea Fechet. În colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23 - Rowmania, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va demara un proiect de reabilitare și protecție a acestei zone unice din Delta Dunării.

Acest stejar impresionant, considerat cel mai mare din Deltă, are peste 400 de ani și o circumferință de patru metri. Este numit „îngenuncheat” datorită ramurilor sale care s-au extins până la sol. „Punem bazele unui proiect pentru reabilitarea zonei din proximitatea stejarului, în concordanță cu principiile de protecție strictă ale pădurii Caraorman. Comunitatea locală va avea un rol central în deciziile luate”, a declarat ministrul Fechet.

La eveniment au participat reprezentanți ai Direcției Silvice Tulcea și membri ai comunității locale, subliniindu-se importanța implicării acestora în protejarea moștenirii naturale.

Pădurea Caraorman, cunoscută și ca Pădurea Întunecată sau Pădurea Neagră, este o rezervație naturală strictă ce se întinde pe 2250 de hectare. Aceasta adăpostește stejari de peste 30 de metri, frasini, plopi și specii mediteraneene rare. Rezervația este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind parte a Parcului Național Delta Dunării.

Proiectul vizează reabilitarea și protecția zonei, pentru a conserva acest tezaur natural unic în lume.