Stiri

STUDIU: Mii de substanțe toxice ajung din alimente în corpul uman și cauzează boli grave

3
min
18/9/2024

Mii de substanțe chimice, estimate la peste 3.600, pătrund în alimente pe parcursul fabricării, procesării, ambalării și depozitării, afectând corpul uman și prezentând riscuri grave pentru sănătate, potrivit unui nou studiu.

„Este un număr șocant, demonstrând că materialele care vin în contact cu alimentele reprezintă o sursă importantă de expunere chimică pentru oameni”, a declarat Martin Wagner, biolog la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie din Trondheim, într-un interviu acordat CNN, citat de Antena 3.

Acesta este primul studiu care leagă în mod sistematic substanțele chimice utilizate în ambalarea și prelucrarea alimentelor de expunerea umană, adaugă Wagner, deși nu a participat la cercetare. Studiul, publicat în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, a identificat 79 de substanțe chimice dăunătoare prezente în corpul uman, care sunt legate de cancer, mutații genetice, dereglări endocrine și alte probleme de sănătate.

Multe substanțe periculoase

Autorul principal al studiului, Jane Muncke, director la Food Packaging Forum, avertizează că multe alte substanțe ar putea fi periculoase, chiar dacă știința încă nu le-a identificat complet. Ea subliniază că, pe lângă chimicalele intenționate, există și reziduuri, subproduse și impurități care ajung în alimente și, implicit, în organismul nostru, fără să fie reglementate în mod clar.

Un exemplu alarmant este bisfenolul A (BPA), un perturbator endocrin folosit anterior în biberoane și alte produse pentru sugari,care a fost asociat cu anomalii fetale, greutate scăzută la naștere, probleme cognitive și de comportament la copii, dar și cu boli grave la adulți, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Această substanță continuă să pătrundă în alimente prin căptușelile conservei și recipientele din plastic.

Studiul atrage atenția și asupra substanțelor perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute ca „substanțe chimice veșnice” datorită persistenței lor în mediu și în organism, care sunt prezente în sângele a aproape 98% dintre americani. Acestea sunt extrem detoxice, se bioacumulează și pot provoca daune severe organelor.

Pot cauza malformații

Un alt grup problematic de substanțe sunt ftalații, întâlniți în ambalaje alimentare, produse de igienă personală și jucării pentru copii. Ftalații au fost legați de malformații genitale la băieți, scăderea fertilității și o serie de afecțiuni grave, inclusiv cancerul și moartea prematură.

Pentru a face legătura între substanțele chimice din ambalajele alimentare și cele detectate în corpul uman,cercetătorii au analizat date din multiple programe de biomonitorizare la nivel global, cum ar fi US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)și alte programe similare din Canada, Europa și Asia. Deși s-au detectat sute de substanțe chimice în corpul uman, doar o mică parte din cele 14.000 de substanțe chimice identificate în procesul de producție alimentară sunt monitorizate în mod activ.

Semnal de alarmă

Prezența acestor substanțe în organism nu indică neapărat un pericol iminent, însă este alarmant că ele ajung acolo fără o reglementare clară. În opinia lui Melanie Benesh, de la Environmental Working Group, simpla existență a unor astfel de chimicale în corpul uman este un semnal de alarmă, subliniind că ar trebui să ne întrebăm dacă ele sunt cu adevărat necesare în procesarea alimentelor.

Desigur, prezența unei substanțe chimice în organism nu înseamnă neapărat că aceasta este nocivă, a declarat Melanie Benesh, vicepreședinte pentru afaceri guvernamentale al Environmental Working Group sau EWG, o organizație de consumatori care monitorizează expunerea la PFAS și alte substanțe chimice periculoase.

„Totuși, nu ar trebui să te naști cu nicio substanță chimică în tine”, a spus Benesh. „Întrebarea cea mai importantă este dacă chiar avem nevoie de aceste substanțe chimice pentru a ne procesa alimentele? Atunci când există substanțe chimice în corpurile noastre despre care știm că au potențialul de a ne face rău, ar trebui să eliminăm orice cale de expunere pe care o putem folosi.”

Sursa foto: Getty Images