Stiri

„Substanțele chimice pentru totdeauna”(PFAS) au invadat mediul înconjurător, până în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei

4
min
15/4/2024

PFAS au fost detectate în apă, aer, pești, ficatul ursului polar și sol.

Termenul "substanțele chimice pentru totdeauna" (PFAS) nu era cunoscut acum un secol, dar astăzi este o problemă majoră de mediu. PFAS sunt compuși chimici care sunt acum răspândiți în mediul înconjurător, de la apele subterane până la zăpada antarctică și chiar ouăle de broaște țestoase. Îngrijorarea cu privire la posibila toxicitate a acestor substanțe este în creștere, deoarece cercetările sugerează efectele lor negative asupra sănătății umane și a ecosistemelor.

Procesele și reglementările care vizează substanțele per- și polifluoroalchil (PFAS) se înmulțesc, Franța devenind cea mai recentă jurisdicție care a luat în considerare noi restricții dure asupra acestor substanțe cu durată lungă de viață, scrie phys.org

Joi, un parlamentar francez va prezenta un proiect de lege menit să abordeze ceea ce el consideră a fi o "urgență" sanitară reprezentată de expunerea la PFAS în mediu.

Acești compuși chimici, cunoscuți pentru folosirea lor extensivă în produsele de zi cu zi, sunt extrem de durabili și se descompun foarte lent. PFAS au fost detectați în apă, aer, pești și sol în cele mai îndepărtate colțuri ale globului, atrăgând îngrijorări cu privire la efectele lor asupra sănătății umane și a ecosistemelor.

„Niciun ecosistem nu a scăpat”, a spus Yann Aminot, specialist în contaminarea mediului la Institutul Francez de Cercetare pentru Știința Oceanelor (IFREMER).

A petrecut șase ani examinând tonul din Oceanul Indian și Pacific, ficatul de delfini din Golful Biscaya și mostrele de la fermele franceze de stridii.

„Nu cred că am văzut vreodată o singură probă fără contaminanți perfluorurați”, a declarat cercetătorul pentru AFP.

Aceste molecule, dintre care cele mai cunoscute au dat naștere teflonului antiaderent, au fost dezvoltate după al Doilea Război Mondial pentru a oferi ambalajelor, vopselelor și acoperirilor o rezistență excepțională la apă sau căldură.

Această calitate s-a dovedit a fi o problemă specială pentru oceane, a spus Aminot.

Un studiu publicat în ianuarie de către American Chemical Society, o organizație științifică nonprofit, a relevat că PFAS au fost detectați în Oceanul Arctic la o adâncime de 3.000 de picioare (aproximativ 914 metri). Recent, IFREMER a investigat dieta a doi pești, biban și limbă de mare din estuarul Senei din Franța și a descoperit prezența PFAS în întregul lanț trofic, indicând o contaminare generalizată în mediul acvatic.

Din zooplanctonul mic, consumat de crustacee, care la rândul lor sunt consumate de pești mai mici și, în cele din urmă, de prădători mai mari, PFAS a urmărit fiecare etapă a lanțului trofic. Un studiu din 2022 realizat în Australia a constatat transmiterea PFAS de la femelele de testoase la descendenții lor nenăscuți, în timp ce alte cercetări au identificat urme ale acestor substanțe în ficatul ursului polar, în păsări, foci și alte animale.

Numeroase studii științifice au evidențiat răspândirea PFAS în mediul natural, însă efectele potențiale asupra sănătății umane și a mediului au fost mai dificil de determinat în mod definitiv. Cu peste două decenii în urmă, un studiu realizat în SUA a concluzionat că odată ce ajung în organism, PFAS poate pătrunde în creierul vertebratelor și poate afecta sistemul nervos. Uniunea Europeană are în vedere interzicerea generală a PFAS la nivel european începând cu 2026, în timp ce Noua Zeelandă planifică să interzică utilizarea acestora în produsele cosmetice până în 2027.

În aprilie, o instanță din SUA a aprobat un acord într-un litigiu în care conglomeratul 3M a fost de acord să plătească miliarde pentru testarea și filtrarea PFAS în sistemul public de alimentare cu apă. În februarie, autoritățile de reglementare din SUA au anunțat că materialele care conțin PFAS nu vor mai fi utilizate pentru ambalarea floricelelor de porumb la cuptorul cu microunde sau pentru alte alimente grase. Examinarea întregului spectru de substanțe chimice este esențială pentru o mai bună înțelegere a impactului acestora asupra naturii, a declarat Pierre Labadie, cercetător de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS).

Foto: phys.org