CSR

Supermarketurile trebuie să accepte ambalaje chiar dacă aparatele nu funcționează

1
min
20/5/2024

Ministerul Mediului pregătește o Hotărâre de Guvern care să îmbunătățească sistemul de reciclare pe bază de garanție

Ministrul Mediului avertizează că hypermarketurile și supermarketurile trebuie să respecte drepturile consumatorilor români în privința Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) pentru ambalaje. Acest sistem trebuie aplicat chiar dacă aparatele de reciclare nu sunt funcționale. Conform ministrului Mircea Fechet, magazinele trebuie să preia manual ambalajele și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă.

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele au obligația de a oferi consumatorilor posibilitatea de a returna ambalajele SGR pentru a primi valoarea garanției, indiferent dacă aparatul de reciclare funcționează sau nu. „Magazinele trebuie să ofere posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR în vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României”, se arată în HG 1.074/2021.

Se modifică legea

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că lucrează la un nou proiect de lege pentru a clarifica aceste aspecte. Politicianul a declarat că personal nu a întâmpinat probleme cu aparatele de reciclare, dar lucrează la o hotărâre de guvern care să stipuleze clar că, în cazul în care aparatele automate RVM nu funcționează, magazinele trebuie să preia manual ambalajele. „Cu alte cuvinte, mergem la cumpărături sau nu neapărat, și la casa de marcat lăsăm PET-urile goale și primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, potrivit bugetul.ro.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a fost implementat în noiembrie 2023 și presupune plata unei garanții de 50 de bani pentru fiecare produs înscris în sistem. Acesta a fost introdus pentru a încuraja reciclarea și a reduce poluarea mediului.