Stiri

Țările sărace și care nu au poluat continuă să fie cele mai afectate de schimbările climatice cauzate de poluare. Apelul ONU

7
min
4/11/2022

''Modelul actual pentru furnizarea sprijinului pentru adaptare este nefuncţional'', a comentat un înalt responsabil al ONU.

Decalajul se adânceşte între fondurile alocate pentru reducerea expunerii ţărilor în curs de dezvoltare la efectele schimbărilor climatice şi nevoile reale, care continuă să crească, a avertizat joi ONU.

Nevoia de asistență, în creștere

Adaptarea, adică măsurile pentru reducerea expunerii şi vulnerabilităţii ţărilor şi populaţiilor la efectele schimbărilor climatice, este un punct important din Acordul de la Paris care vizează limitarea încălzirii globale şi insistă în special asupra nevoilor de asistenţă în acest domeniu pentru ţările în curs de dezvoltare, deseori cele mai expuse.

Potrivit unui nou raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), nevoile anuale pentru adaptare sunt în prezent estimate la o sumă cuprinsă între 160 de miliarde de dolari şi 340 de miliarde de dolari până în 2030 şi la o sumă cuprinsă între 315 miliarde de dolari şi 565 miliarde de dolari până în 2050. Aceste sume au fost revizuite în creştere în raport cu o estimare precedentă publicată în urmă cu un an.

Riscurile climatice ''cresc'', subliniază UNEP, amintind seceta în desfăşurare din Cornul Africii sau inundaţiile din Asia. Autorii raportului solicită o ''voinţă politică fermă'' pe tema adaptării cu prilejul summitului COP27, care îşi deschide porţile pe 6 noiembrie, la Sharm el-Sheih, în Egipt.

''Fluxurile financiare internaţionale destinate adaptărilor la schimbările climatice dirijate către statele în curs de dezvoltare sunt de cinci până la zece ori inferioare nevoilor estimate, iar discrepanţa continuă să se accentueze'', a avertizat ONU.

Acest flux a ajuns abia la 29 de miliarde de dolari în 2020, potrivit rapoartelor ţărilor donatoare, echivalentul unei creşteri de 4% în comparaţie cu 2019.

Lipsesc circa 17 miliarde de dolari

Ţările bogate au promis încă din 2009 un ajutor anual de 100 de miliarde de dolari - nu doar pentru adaptare, ci şi pentru atenuare, adică reducerea emisiilor, sector care continuă să primească cea mai mare parte a finanţărilor. Lipsesc însă circa 17 miliarde de dolari din acest total.

Pentru a recupera decalajul adaptării, în cadrul COP26, care a avut loc anul trecut la Glasgow, a fost lansat un apel adresat ţărilor dezvoltate pentru dublarea cel puţin a fondurilor alocate acestei cauze până în 2025. ''O accelerare semnificativă este necesară'' pentru atingerea acestui obiectiv, a remarcat UNEP.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat drept ''inacceptabil'' ca ''populaţiile şi comunităţile cele mai vulnerabile să plătească preţul'' lipsei de finanţare.
Pentru a încerca remedierea acestei lacune, el a anunţat crearea unui nou instrument destinat accelerării finanţării proiectelor de adaptare în scopul ''deblocării'' acestor fonduri specifice.

''Modelul actual pentru furnizarea sprijinului pentru adaptare este nefuncţional'', a comentat un înalt responsabil al ONU.

Acest nou ''accelerator'' vizează conlucrarea dintre finanţările private şi cele publice ''în jurul priorităţilor identificate de o ţară'' pentru transformarea acestor ''priorităţi într-un plan de investiţii şi o conductă de proiecte susceptibile de a aduce bani'', a adăugat el, precizând că experimentul este în curs de desfăşurare cu câteva ţări, printre care Rwanda.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Janak Bhatta