Stiri

Topire accelerată a calotei glaciare

2
min
26/6/2024

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la topirea accelerate a gheții în Antarctica

O echipă de oameni de știință a identificat un nou "punct de basculare" critic care ar putea declanșa o "topire necontrolată" a calotei glaciare din Antarctica. Conform unui studiu publicat marți, această topire este provocată de infiltrarea apei oceanice mai calde între gheață și solul de sub aceasta, conform Digi 24.

Un "punct de basculare" climatică reprezintă un prag critic dincolo de care un sistem se reorganizează brusc și/sau ireversibil, generând consecințe în cascadă. Calota glaciară a Antarcticii, care se sprijină pe rocă și se extinde dincolo de coastă plutind pe mare, este vulnerabilă la aceste schimbări.

Apa mării se încălzește

Studiile anterioare au indicat că apa de mare, încălzită de schimbările climatice, ar putea pătrunde sub gheața terestră în zona de contact dintre pământ și mare, avansând tot mai departe în interiorul continentului. Studiul recent din Nature Geoscience confirmă și cuantifică această ipoteză prin modelare științifică. Potrivit autorului principal, Alexander Bradley, pe măsură ce apa mării se încălzește, infiltrarea acesteia accelerează pe distanțe variabile, de la 100 de metri la zeci de kilometri, topind gheața de dedesubt.

Acest fenomen poate duce la depășirea unui punct de basculare, permițând apei oceanului să pătrundă necontrolat sub calota glaciară, avertizează studiul, citat de AFP și preluat de Agerpres. Riscul este amplificat de creșterea nivelului mării, care amenință populațiile din regiunile costiere globale atunci când ritmul topirii gheții depășește formarea de noi straturi de gheață.

Noi recorduri de încălzire globală

Modelele climatice utilizate de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC/IPCC) nu au luat în considerare acest proces și au subestimat pierderile de gheață observate până acum, potrivit studiului. Aceasta evidențiază necesitatea actualizării acestor modele. Mai important, subliniază necesitatea unor acțiuni climatice urgente pentru a preveni depășirea acestor puncte de basculare, a remarcat Bradley, cercetător la British Antarctic Survey.

În contextul încălzirii globale, temperatura oceanelor a atins un nou record lunar pentru a 14-a lună consecutiv în mai, cu o medie de 20,93 grade Celsius, conform rețelei europene Copernicus. "Fiecare zecime de grad de încălzire ne apropie de acest tip de procese, iar aceste puncte de basculare devin din ce în ce mai iminente," a avertizat Bradley.

Sursa Foto: Profimedia Images