Stiri

Transporturile ilegale de deşeuri către România, „organizate de români”. FOTO

3
min
1/3/2024

Transporturile ilegale de deşeuri din diferite ţări europene către România sunt organizate de către cetăţeni români, potrivit Gărzii de Mediu Arad, care se întreabă dacă ţara noastră a devenit „groapa de gunoi a Europei”.

Românii încearcă să aducă în ţară deşeuri folosind documente din care reiese că produsele sunt second-hand, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei.

„La ce te poţi gândi când te uiţi la fotografiile mărfurilor cu care încearcă românii să intre în ţară? La răspunsul pe care încerci să-l dai când eşti întrebat 'România a ajuns groapa de gunoi a Europei?'. Deşeuri (gunoaie): mobilier, saltele, anvelope uzate, deşeuri de electronice şi electrocasnice, textile, îmbrăcăminte, biciclete, scule de mână, obiecte casnice şi gospodăreşti, tablouri, rafturi metalice etc, etc. La peste 22 de tone de astfel de mărfuri le-au fost interzise intrarea în România în perioada 16-22 februarie 2024 prin PTF Nădlac 2 (autostradă) de către echipele de comisari ai Gărzii Naţionale Arad împreună cu agenţi ai Poliţiei de Frontieră. Din păcate, românii sunt cei care organizează, transportă şi 'valorifică' astfel de mărfuri, aducându-le din toate părţile Europei", au transmis reprezentanţii Gărzii de Mediu Arad.

În 2023 au fost blocate să intre în ţară, doar prin punctele de frontieră din judeţ, 204 transporturi de deşeuri, reprezentând peste 4.000 de tone. Dintre acestea, 94 de transporturi cu o greutate totală de 1.800 de tone erau deşeuri declarate în acte ca fiind produse second-hand, ce ar fi urmat să fie valorificate de firmele destinatare din ţara noastră, potrivit Agerpres.

O parte din deşeuri au ca destinaţie România pentru o neutralizare mai ieftină decât în alte state, precum Germania sau Marea Britanie, au mai spus responsabilii din cadrul instituţiei de mediu.

Foto: Garda de Mediu/Facebook