Life Style

Un cunoscut stat va fi alimentat doar cu energie verde

2
min
27/6/2024

Toate vehiculele din Vatican vor fi electrice pentru a elimina emisiile poluante.

Papa Francisc a inițiat o acțiune semnificativă în lupta împotriva schimbărilor climatice, ordonând instalarea unei centrale solare care va furniza energie electrică întregului Vatican, informează France Presse, citată de hotnews.ro.

În 2008, au fost montate 2.400 de panouri solare pe acoperișul auditoriului Paul al VI-lea, situat lângă Bazilica Sfântul Petru. Această instalație, amplasată pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, a fost prima inițiativă ecologică majoră a Vaticanului, având sursa foto: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia.

Angajament pentru protecția mediului

Recent, Francisc, cunoscut pentru angajamentul său în protecția mediului, a emis o scrisoare oficială prin care solicită construirea unei centrale „agrivoltaice” în Santa Maria di Galeria, o zonă extrateritorială a Vaticanului, situată la nord de Roma. Centralele „agrivoltaice” combină producția de energie solară cu agricultura, panourile solare fiind montate la o înălțime care permite utilizarea terenului pentru culturi agricole.

În scrisoarea sa din 21 iunie, Papa Francisc subliniază necesitatea tranziției către un model de dezvoltare durabilă care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, în vederea atingerii neutralității climatice. El a afirmat că noua centrală va genera suficientă energie pentru a alimenta nu doar centrul de transmisie al Radio Vatican, situat în aceeași locație, ci și întregul Stat al Cetății Vaticanului. Cu toate acestea, scrisoarea nu specifică termenele de instalare sau de punere în funcțiune a centralei.

Combaterea schimbărilor climatice

Papa Francisc și-a exprimat dorința de a sprijini eforturile globale pentru combaterea schimbărilor climatice, subliniind că fiecare stat trebuie să contribuie în funcție de capacitățile și responsabilitățile sale. În 2022, Vaticanul a aderat la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice și la Acordurile de la Paris, stabilind obiectivul de a limita creșterea temperaturii globale cu mai puțin de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Inițiativele ecologice ale Vaticanului au început sub Papa Benedict al XVI-lea, care în 2008 a inițiat instalarea de panouri solare în sala de audiențe. Francisc, acum în vârstă de 87 de ani, a fost un critic vehement al schimbărilor climatice provocate de activitățile umane și a evidențiat impactul disproporționat asupra celor mai vulnerabili.

Anul trecut, Vaticanul a prezentat prima sa contribuție determinată la nivel național (NDC), angajându-se să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2011. De asemenea, Papa Francisc a elaborat planul „Conversia ecologică 2030”, care include proiecte și tehnologii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, precum trecerea la vehicule electrice, chiar dacă contribuția Vaticanului la emisiile globale este relativ mică.

Sursa Foto: Profimedia