Life Style

Un mare producător din industrie își reduce amprenta de carbon

3
min
5/7/2024

Două companii au semnat achiziția de de energie regenerabilă, în baza unui contract pe 10 ani

Rezolv Energy, un producător independent de energie sprijinit de Actis în Europa Centrală și de Sud-Est, a încheiat prin subsidiara sa, First Looks Solutions S.R.L., un acord virtual de achiziție de energie (VPPA) pe 10 ani în România cu Bekaert, lider global în transformarea sârmei de oțel și tehnologiile de acoperire a suprafețelor, potrivit focus-energetic.ro.

Acest acord este unul dintre cele mai mari de acest tip semnate vreodată în regiune, prevăzând ca Bekaert să achiziționeze 100 GWh de energie regenerabilă pe an, reducând emisiile cu peste 41.000 de tone de CO2 anual. Energia va fi furnizată de parcul eolian VIFOR, cu o capacitate de 461 MW, dezvoltat de Rezolv și Low Carbon în județul Buzău, România.

Strategie de sustenabilitate

Acest acord PPA reprezintă un pas major în strategia de sustenabilitate a Bekaert, intitulată „Creăm un viitor mai bun”. Bekaert urmărește să creeze un impact pozitiv prin soluțiile și practicile sale sustenabile, precum și să construiască un viitor divers și inclusiv. Prin acest VPPA din România, compania își crește proporția de energie regenerabilă și își reduce amprenta de carbon în conformitate cu obiectivele SBTi asumate.

Odată operațional, parcul VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Amplasat aproape de Munții Carpați, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta peste 270.000 de gospodării și va evita emisia a aproximativ 540.000 de tone de CO2e anual. Prima fază a proiectului include instalarea unei capacități de 192 MW, urmând ca aceasta să fie extinsă până la 461 MW în faza a doua. Construcția este planificată să fie finalizată în 18 luni, iar VIFOR va deveni operațional până la sfârșitul anului 2025.

Tranziție de la combustibili fosili

Într-o regiune care s-a bazat în mod tradițional pe combustibili fosili pentru majoritatea necesarului său energetic, înlocuirea acestora cu energie regenerabilă va avea un impact semnificativ asupra reducerii emisiilor. Proiectul VIFOR va juca un rol crucial în tranziția energetică a regiunii și va sprijini România în atingerea obiectivelor sale climatice, fiind dezvoltat conform celor mai înalte standarde internaționale de sustenabilitate.

Michael Hamilton, Vicepreședinte Commodities la Bekaert, a declarat: „Suntem încântați să semnăm acest proiect în România cu Rezolv. Acordul îmbunătățește portofoliul nostru de energie regenerabilă și demonstrează angajamentul nostru pentru sustenabilitate și crearea de valoare adăugată pentru toți partenerii noștri. Prin integrarea surselor de energie regenerabilă în operațiunile noastre, facem pași importanți către un viitor mai verde pentru compania noastră și pentru clienții noștri.”

Un pas către decarbonizare

Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy, a adăugat: „Suntem mândri să contribuim la obiectivele de decarbonizare ale Bekaert prin acest VPPA. Acordul susține finalizarea primei faze a proiectului VIFOR, care va avea un rol esențial în tranziția energetică a României. Faza a doua ne va ajuta să satisfacem cererea tot mai mare de energie curată din partea corporațiilor.”

Fondată în 1880 și cu sediul central în Belgia, Bekaert (Euronext Brussels: BEKB) este o companie globală cu 24.000 de angajați și vânzări combinate de 5,3 miliarde de euro în 2023. Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă, oferind energie curată fără subvenții la un preț stabil pe termen lung pentru utilizatorii industriali și comerciali din Europa Centrală și de Sud-Est.