Solutii

Un tânăr din Craiova a creat o aplicație prin care oamenii pot găsi rapid cea mai rapidă fântână sau cișmea din oraș. Cum funcționează WaterMap

3
min
1/8/2024

Un tânăr de 18 ani din Craiova pe nume Matei Grejdan, pasionat de programare și în special de dezvoltarea aplicațiilor mobile, a avut o ideea pe timp de caniculă, arată Gazeta de Sud. Astfel, băiatul, elev de liceu, a creat o aplicaţie prin care să-i ajute pe craioveni să găsească cât mai repede o sursă de apă potabilă gratuită în caz de nevoie.

Adolescentul s-a gândit că este o idee binevenită atunci, când afară este foarte cald şi setea te doboară.

Matei Grejdan are 18 ani. El este elev la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova şi este pasionat de programare şi cu precădere de dezvoltarea aplicaţiilor mobile. Specializarea pe care o urmează la şcoala pe care o frecventeză este matematică-informatică.

Părinţii, dar şi profesoara de informatică l-au încurajat să-şi urmeze această pasiune şi să creeze astfel de aplicaţii sau site-uri care pot ajuta comunitatea. Această pasiune îi răpeşte trei, patru ore pe zi, dar o face cu plăcere. Recent i-a venit o idee să creeze o aplicaţie pentru craioveni, prin care să-i ajute să găsească mai repede o sursă de apă potabilă gratuită, scrie Gazeta de Sud.

Aplicație prin care oamenii pot găsi rapid cea mai rapidă fântână sau cișmea din oraș

„Văzând cum în alte orașe din țară sau din străinătate există aplicații/site-uri care ajută oamenii să găsească surse de apă potabilă gratuită, m-am gândit că și orașul nostru merită să aibă așa ceva. Drept urmare, am creat o aplicaţie, WaterMap Craiova.

Este o aplicație care te ajută să localizezi rapid fântâni, cișmele și țâșnitori din oraş. Astfel, nu doar că oamenii se pot hidrata gratuit, dar contribuie și la reducerea consumului de plastic, protejând mediul înconjurător. Este un mic pas spre un stil de viață mai sănătos și sustenabil. Aplicația include o hartă interactivă cu peste 50 de surse de apă potabilă din Craiova și oferă posibilitatea de a sugera noi locații sau de a raporta problemele întâlnite la cele existente”, spune Matei Grejdan.

Tânărul mai spune că a avut nevoie doar de o listă cu fântâni, cişmele şi tâşnitori din Craiova pe care i-au pus-o la dispoziţie cei de la RAADPFL Craiova şi de la Compania de Apă Oltenia. Este important de ştiut că WaterMap Craiova este disponibilă pe Google Play și este complet gratuită: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.water4craiova.

Nu este singura realizare de acest fel, tânărul având și alte proiecte cum ar fi o staţie radio cu posturi radio din toată lumea prin care se pot asculta 30 de mii de posturi radio din lume prin această aplicaţie, dar și o aplicaţie cu liste de cumpărături, liste too doo. El nu vrea să se oprească aici.

În Italia, Fontanelle este aplicația care vă ajută să găsiți o fântână în principalele orașe italiene. Folosind o hartă la îndemână, puteți vedea cu ușurință ce fântâni sunt cele mai apropiate.