Stiri

Veste proastă pentru statele dependente de gaze naturale

1
min
2/5/2024

Fondurile de investiții mizează pe o creștere a prețului gazelor naturale în perioada următoare

Investitorii mizează pe creșterea prețului gazelor naturale în Europa, fiind îngrijorați de posibile perturbări suplimentare în oferta de gaze, ceea ce ar putea provoca o volatilitate și mai mare pe piață. Acest lucru intervine într-un moment în care atenția se concentrează asupra refacerii stocurilor pentru iarna viitoare, susține Bloomberg, conform financialintelligence.ro.

Datele publicate miercuri de Intercontinental Exchange Inc. arată că numărul de poziții "long" deținute de fondurile de investiții pe cotațiile futures la gaze la hub-ul de la Amsterdam a crescut consecutiv pentru a treia săptămână, ajungând la cel mai ridicat nivel de la luna octombrie. Această tendință evidențiază îngrijorarea traderilor, chiar dacă cererea de gaze rămâne limitată și Europa a ieșit din sezonul de iarnă cu cele mai mari stocuri din istorie.

Ar putea crește consumul de gaze naturale

Există incertitudini legate de livrările continue de gaze rusești prin Ucraina, precum și de reluarea cererii de gaze în Asia. O iarnă mai rece decât în mod obișnuit în Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei, ar putea conduce la un consum mai mare acasă și la întreruperi neprogramate, contribuind, de asemenea, la o perspectivă optimistă pe termen lung.

Numărul contractelor "long", care practic pariază pe creșterea prețurilor, deținute de managerii de fonduri, a crescut cu 3% în săptămâna încheiată la 26 aprilie, în timp ce numărul contractelor "short" a scăzut.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale au scăzut față de vârfurile atinse la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, prețurile rămân extrem de volatile, iar fluctuațiile mari de prețuri pe parcursul unei singure zile au devenit obișnuite.