Life Style

Victoria istorică pentru Drepturile Naturii: Râul Machángara din Ecuador își câștigă drepturile împotriva poluării

1
min
9/7/2024

Decizia tribunalului din Quito impune guvernului să elaboreze un plan de curățare a râului, subliniind importanța protejării resurselor naturale

Într-o decizie remarcabilă, un tribunal din Ecuador a stabilit că poluarea încalcă drepturile râului Machángara, care străbate capitala Quito. Această hotărâre este fundamentată pe un articol din Constituția Ecuadorului, care recunoaște drepturile caracteristicilor naturale, cum ar fi râurile.

Decizia a fost contestată de guvernul orașului, însă activiștii care au inițiat plângerea au salutat-o drept un moment istoric. "Acest lucru este istoric, deoarece râul trece chiar prin Quito și, din cauza influenței sale, oamenii locuiesc foarte aproape de el", a declarat Darío Iza, liderul grupului Kitu Kara, care a depus plângerea în numele râului Machángara.

În timp ce recursurile legale continuă, instanța a impus guvernului să elaboreze un plan de curățare a râului Machángara. Acest râu, vital pentru Quito, este sever poluat de efluenți și contaminanți aruncați de orașul cu 2,6 milioane de locuitori, notează Euronews. Râul își are originea în Munții Anzi, însă până ajunge în capitală, se confruntă cu o contaminare masivă din cauza lipsei tratării adecvate a apelor uzate.

Potrivit Alianței Globale pentru Drepturile Naturii (GARN), Machángara transportă tone de gunoi provenite din rigole și dealuri, având un nivel de oxigen de doar 2%, ceea ce împiedică dezvoltarea vieții acvatice. În timp ce multe regiuni din America Latină și America de Nord recunosc dreptul locuitorilor la un mediu curat, Ecuadorul este una dintre puținele țări care conferă drepturi naturale caracteristicilor ecosistemice de a nu fi degradate sau poluate.

Această hotărâre subliniază importanța protejării resurselor naturale și reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva poluării.