Solutii

Coridor de transport pentru energia verde

1
min
29/5/2024

România este parte a unui proiect de amploare în domeniul energiei sustenabile, alături de alte trei state

La București, a avut loc recent ceremonia semnării unui Memorandum de Înțelegere între CNTEE Transelectrica SA și alte părți relevante desemnate din Republica Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, în cadrul Acordului Strategic pentru Dezvoltarea și Transportul Energiei Verzi, cunoscut sub numele de Proiectul „Green Energy Corridor”, potrivit energynomics.ro.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți importanți, printre care domnul Mircea Abrudean – Secretarul General al Guvernului României, domnul Dan Dragoș Drăgan – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei și domnul Gabriel Andronache – Vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Societate comună

Memorandumul de Înțelegere stabilește temeliile pentru înființarea unei societăți de tip Joint Venture, cu sediul în România, care să se ocupe de implementarea Proiectului „Green Energy Corridor”, conform acordului între guvernele celor patru state implicate.

Scopul acestui proiect ambițios este integrarea capacității regionale de energie și furnizarea de energie electrică din surse regenerabile la prețuri competitive, în concordanță cu obiectivele Uniunii Europene în domeniul tranziției energetice.

Cooperare strânsă în domeniul energiei verzi

Pentru a atinge aceste obiective, CNTEE Transelectrica SA, în calitate de parte relevantă din partea Guvernului României, cooperează strâns cu celelalte părți implicate, evaluând potențialul de producție și schimbul de energie curată în regiunea Caucaz/Europa și proiectând infrastructura corespunzătoare.

Următorul pas în implementarea acestui proiect va fi convocarea Adunării Generale a Acționarilor de către CNTEE Transelectrica SA, în vederea obținerii aprobării pentru participarea la capitalul social al societății de tip Joint Venture.