Stiri

Îngrijorare: OMS a declanșat alerta sanitară la nivel global din cauza unui virus foarte contagios și periculos

2
min
15/8/2024

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat cel mai înalt nivel de alertă sanitară internațională din cauza creșterii alarmante a cazurilor de mpox în Africa.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat într-o conferință de presă că „ne confruntăm cu multiple epidemii de clade în diverse țări, cu moduri de transmitere diferite și niveluri variate de risc,” subliniind gravitatea situației, conform news.ro.

Această boală, cunoscută anterior ca variola maimuței, a fost identificată în 16 țări africane începând din ianuarie 2022, iar în 2024, numărul cazurilor a crescut cu 160% față de anul precedent. OMS a luat măsuri similare în 2022, când o epidemie globală cauzată de clada 2b s-a răspândit în întreaga lume. De data aceasta, epidemia a izbucnit în Republica Democratică Congo (RDC) și este limitată în prezent la Africa, având specificități distincte.

Apel pentru stoparea epidemiei

Virusul cladei 1, responsabil pentru epidemia curentă, este extrem de contagios și periculos, iar o variantă mai virulentă, clada 1b, provoacă erupții cutanate pe tot corpul și are o rată a mortalității estimată la 3,6%. Recent, Uniunea Africană (UA) a declarat și ea o urgență de sănătate publică în fața răspândirii rapide a mpox pe continent, lansând un apel la acțiune pentru stoparea epidemiei.

Din ianuarie 2022, au fost raportate 38.465 de cazuri de mpox în 16 țări africane, cu 1.456 de decese. OMS și-a reafirmat angajamentul de a coordona răspunsul global, colaborând strâns cu țările afectate pentru a preveni transmiterea, trata persoanele infectate și salva vieți.

Se transmite de la animal la om

Mpoxul este o boală virală care se transmite dela animal la om, dar și prin contact fizic strâns cu o persoană infectată. În2022, o epidemie globală cauzată de clada 2 s-a răspândit în aproximativ 100 de țări, afectând în special bărbați homosexuali și bisexuali. OMS a ridicat alerta maximă în mai 2023, după ce epidemia s-a soldat cu aproximativ 140 de morți și 90.000 de cazuri.

În ultima lună, aproximativ 90 de cazuri de clada 1b au fost raportate în patru țări vecine RDC - Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda - care nu raportaseră anterior cazuri de mpox. Decretarea alertei maxime permite OMS să accelereze mobilizarea fondurilor pentru intervenții de urgență și atrage atenția asupra gravității epidemiei de mpox în afara Africii. Totuși, provocările rămân considerabile, inclusiv investițiile necesare în diagnosticare, răspunsul sănătății publice, tratament și vaccinare.