CSR

România continuă extinderea sistemului de colectare automată a ambalajelor: 270 noi puncte instalate în septembrie

2
min
3/10/2024

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în luna septembrie au fost înființate 270 de noi puncte de colectare automată a ambalajelor (RVM) la nivel național, alăturându-se miilor deja existente. Aceste noi puncte, amplasate atât în orașe mari, mijlocii și mici, cât și în comunități rurale din județe precum București-Ilfov, Cluj, Suceava, Bacău, Teleorman, Olt și Bistrița-Năsăud, demonstrează evoluția sistemului și contribuie la o Românie mai curată.

Fechet a subliniat succesul Sistemului Garanție-Returnare (SGR), care a atins un record de 78% în colectarea și reciclarea ambalajelor puse pe piață, un rezultat considerat inimaginabil acum un an. Ministrul a evidențiat că în doar un an s-a realizat cât în ultimii 30 de ani, datorită colaborării între producători, comercianți și cetățeni.

Sistemul Garanție-Returnare nu doar că ajută la curățarea țării, dar stimulează și dezvoltarea industriei reciclarii în România. Fechet a menționat că zilnic, camioane pline cu ambalaje PET, sticlă și doze de aluminiu sunt transportate către centrele regionale de numărare și sortare, generând noi locuri de muncă și investiții în linii de producție eficiente.

În prezent, la doar 10 luni de la lansarea SGR, au fost colectate peste 2 miliarde de ambalaje, iar al treilea miliard este așteptat să fie atins mult mai repede. Fechet și-a exprimat încrederea că luna octombrie va aduce îmbunătățiri suplimentare în funcționarea SGR, subliniind că cel mai mare câștig rămâne o țară mai curată pentru generațiile viitoare.