Stiri

Vouchere de 20.000 de euro de la stat pentru casarea echipamentelor vechi

2
min
30/5/2024

Se are în vedere un nou tip de program Rabla dedicate tractoarelor vechi și a altor tipuri de echipamente

În această vară, Programul Rabla pentru tractoare va fi lansat, oferind fermierilor posibilitatea de a achiziționa un tractor nou cu sprijin financiar din partea statului. Conform anunțului făcut de Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), fermierii vor putea beneficia de până la 20.000 de euro pentru achiziționarea unui nou utilaj, bugetul total alocat pentru acest program în 2024 fiind de 100 de milioane de euro, conform capital.ro.

Programul Rabla pentru tractoare din 2024 este conceput pentru a sprijini micii fermieri. În prezent, AFM lucrează la elaborarea ghidului solicitantului, care va include toate detaliile privind accesarea acestui sprijin financiar.

Mecanismul de funcționare

Fermierii care vor scoate din uz un tractor vechi vor primi un voucher pe care îl pot utiliza pentru achiziționarea unui tractor nou. Valoarea maximă a tractorului nou nu poate depăși 55.000 de euro. Laurențiu Neculaescu a explicat că schema de ajutor de stat oferă un grant de 20.000 de euro pentru fermieri, care poate fi folosit atât pentru tractor, cât și pentru utilajele necesare.

Grantul de 20.000 de euro necesită cofinanțare din partea fermierilor. Intensitatea ajutorului de stat variază în funcție de județ, fiind de 65%, 75% sau 85%, conform directivelor Consiliului Concurenței pentru fiecare județ.

Eligibilitate și detalii suplimentare

Pentru a fi eligibili în cadrul Programului Rabla pentru tractoare și pentru a primi voucherul de 20.000 de euro, fermierii trebuie să scoată din uz fie un tractor vechi, fie orice alt vehicul vechi, cum ar fi o mașină veche. Tractorul achiziționat poate avea o valoare maximă de 55.000 de euro. Neculaescu a menționat că, dacă fermierii doresc să achiziționeze un tractor care depășește această valoare, nu vor putea beneficia de program.

„Puteți să casați o rablă, o mașină veche, o Dacie veche... Nu tractorașul vechi, că poate-l mai folosiți. Puteți să vă luați un tractor până la 55.000 de euro cu ajutor de 20.000 de euro din partea AFM,” a declarat Neculaescu.

În concluzie, Programul Rabla pentru tractoare vine în sprijinul micilor fermieri, oferind un ajutor substanțial pentru reînnoirea parcului de tractoare, cu condiția cofinanțării și respectării plafonului maxim de 55.000 de euro pentru valoarea tractorului nou.

Sursa Foto: Freepik